Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien Kijevas Borispiļas lidostā sagaidīja pirmo ASV militāro automašīnu "Humvees" partiju, kas Ukrainai piešķirta Vašingtonas neletālās militārās palīdzības programmas ietvaros.

Porošenko pateicās Vašingtonai un norādīja, ka turpmāko 45 dienu laikā Ukraina saņems pārējo ASV neletālo militāro palīdzību 75 miljonu dolāru vērtībā.

"Tuvākās nedēļas laikā mēs saņemsim vēl vienu lidmašīnu, un vēl vienu lidmašīnu ar bruņotiem "hammeriem", un tuvākajās 45 dienās pienāks pārējais no tā apjoma, par kuru ar Ukrainu ir noslēgts līgums par sadarbību ar ASV," sacīja prezidents, vienlaikus izsakot pateicību draudzīgajai amerikāņu tautai.

75 miljonu dolāru vērtās militārās palīdzības ietvaros Ukraina saņems bezpilota lidmašīnas, sakaru sistēmas, radarus mīnmetēju un artilērijas pozīciju noteikšanai, nakts redzamības ierīces un citas iekārtas, kā arī 230 militāros automobiļus.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!