Baltkrievijā svētdien prezidenta vēlēšanas pēc oficiālajiem "exit pools" aptaujas rezultātiem noslēgušās ar līdzšinējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko pārliecinošu uzvaru – 80% vēlētāju balsu pret 7%, kurus esot ieguvusi viņa konkurente Svetlana Tihanovska.

Gan Tihanovska, gan desmitiem tūkstoši baltkrievu, kuri svētdienas vakarā protestējot piepildīja galvaspilsētas Minskas, kā arī desmitiem citu pilsētu ielas, ir pārliecināti, ka jau izziņotie "exit pools" aptaujas rezultāti, kā arī vēlēšanu oficiālie dati tiks falsificēti.

To apliecina gan iepriekš noplūdušais balsu skaitīšanas mēģinājums, gan kāds "incidents" svētdienas vakarā, kas nesakrīt ar valdības proklamēto – 26. vēlēšanu iecirknī Minskas ziemeļaustrumu piepilsētā Kopiščā pēc balsu saskaitīšanas pie vēlēšanu iecirkņa sanākušajam pūlim komisijas pārstāvji paziņoja tajā saskaitītās balsis: par Tihanovsku nobalsojuši 90%. Sanākušie skandēja: "Paldies!" komisijai par godīgu balsu saskaitīšanu.

Vien minūtes pēc iecirkņu slēgšanas valstī daļēji pazuda interneta sakari. Tas gan nekavēja milzu pūļu pulcēšanos lielākajās pilsētās. Minskā bija vērojams, ka cilvēki uz centru plūst no visiem guļamrajoniem, bet atsevišķās vietās viņus apturēja pūļa savaldīšanai apmācīta policija pilnā ekipējumā, kā arī OMON specvienības karavīri. Video un foto liecina, ka pret protestējošajiem izmantotas trokšņa granātas, gumijas lodes, ūdens metēji, dūmu granātas, kā arī brutāls spēks.

Par protestētāju galveno saukli Baltkrievijā kļuvis Lukašenko veltītais "Уходи!" krievu valodā jeb "Ej prom". Tas skanējis gan iepriekšējo vēlēšanu un agrāku protestu laikā, gan bija dzirdams svētdien.

Jau pa dienu "Ej prom!" baltkrievu diaspora skandēja pie vēstniecības Maskavā:


Sanktpēterburgā:


Viļņā:


Minskā:

Brestē:


Saļihorskā:

Pinskā:


Žodzinā:


Gomeļā:

Kobrinā OMON simboliski nolaiž vairogus, parādot solidaritāti:

Lukašenko uz prezidenta krēslu kandidēja sesto reizi. Pirmo reizi viņš vēlēšanās piedalījās un uzvarēja 1994. gadā. Tūlīt pēc ievēlēšanas viņš ķērās pie savas varas nostiprināšanas, tostarp Konstitūcijas izmaiņām. Pēc tam nevienas prezidenta vēlēšanas valstī nav starptautiski atzītas par pilnībā brīvām un demokrātiskām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!