Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vācijas mazpilsētā Ostricā neonacistu grupas, tostarp "Āriešu brālība" un galēji labējais nacionālistu politiskais spēks "Vācijas Nacionāldemokrātiskā partija" sarīkojušas divu dienu festivālu "Schild und Schwert" (SS; latviski - "Vairogs un zobens"), kas sākās nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera dzimšanas dienā 20. aprīlī.

Festivālā, kas tiek rīkots viesnīcas "Neisseblick" teritorijā, plānots abās dienās uzņemt līdz trim tūkstošiem neonacistu ideoloģijas atbalstītāju, tādējādi nedēļas nogalē vairāk nekā dubultojot Polijas robežpilsētiņas iedzīvotāju skaitu. Līdzās vāciešiem festivālu apmeklējot arī poļu un čehu neonacisti.

Organizācijas, kas iestājas pret nacistu ideoloģiju, solījušas šajās dienās pilsētā rīkot protestus. Lai nepieļautu vardarbīgas sadursmes, pilsētā festivāla laikā aizliegta alkohola lietošana, kā arī norīkoti papildus policijas spēki, tostarp pūļu savaldīšanā īpaši apmācītas vienības ar ūdensmetējiem. Preses aģentūru fotogrāfu uzņemtajos attēlos redzams, ka pašu festivāla teritoriju apsargā privāta kompānija kreklos ar "Āriešu brālības" simboliku.

Līdz šim Vācijā notikuši dažādi galēji nacionālo mūzikas grupu koncerti, bet festivāla kritiķi norāda uz tā radītiem draudiem, ko varētu radīt trīs valstu ekstrēmistu pulcēšana vienkopus. Tas radot risku viņiem iegūt kopīgus kontaktus, apvienot spēkus un vieglāk piesaistīt pat līdz šim idejiski nošķirtas grupas un indivīdus, raksta "Vice".

Medijs atzīmē, ka valsts drošības dienesti iepriekš ziņojuši, ka divu iepriekšējo gadu laikā galēji labējo radikāļu skaits Vācijā pieaudzis no nepilna 21 000 līdz aptuveni 23 100. Lai gan kopējais skaits nav liels, pieauguma ātrums ir satraucošs, turklāt pieaudzis arī uz vardarbību vērsto radikāļu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!