Foto: AP/Scanpix

Vācijas ziemeļos turīgā Haikendorfas pilsētiņas rajonā netālu no Ķīles kāda pensionāra villas pagrabstāvā atrasts tanks, zenītartilērija un torpēda, ziņo portāls "Newser".

Mediji ziņo, ka 78 gadus vecā kunga kaimiņi bijuši patiesi pārsteigti par 20 Vācijas armijas karavīru ierašanos, lai aizvestu atrastos ieročus.

Gandrīz 50 tonnas smagajam 1943. gadā ražotajam "Panther" tankam trūkušas kāpurķēdes, tāpēc tā aizvešana par spīti citas bruņutehnikas iesaistei karavīriem prasījusi teju deviņas stundas. Otrā pasaules kara laika pretgaisa aizsardzības lielgabals savukārt bijis aprīkots ar riteņiem, un tā pārvešana tik lielas problēmas nav sagādājusi.

Izmeklētāji informāciju par šādas bruņutehnikas glabāšanu zem dzīvojamās ēkas saņēma no kolēģiem Berlīnē, kuri pirms kāda laika šajā pašā īpašumā veica reidu zagtu nacistu mākslas darbu atrašanai. Savukārt šobrīd viņi pārbauda, vai pensionētais kungs nav pārkāpis stingros kara ieroču kontroles likumus. Vācijā ir aizliegts kolekcionēt kara ieročus un virkni citu nacistu piemiņlietu.

Turīgā sirmgalvja advokāts savukārt apgalvo, ka bruņutehnika nav darboties spējīga, ko apstiprina jau 2005. gadā izdots vietējo varas pārstāvju atzinums, un līdz ar to šie likumi uz to neattiecas. Viņš solījis iesūdzēt tehnikas konfiscētājus tiesā, lai atgūtu zaudētos ieročus, kā arī iegūtu kompensāciju par tanka sabojāšanu, to velkot pa zemi bez kāpurķēdēm.

Kamēr vienus pilsētiņas iedzīvotājus pārsteigusi lielās bruņutehnikas atrašana, citi par to zinājuši jau gadiem.

Arī Haikendorfas mērs Aleksanders Orts BBC atklājis, ka jau sen zinājis par pensionāra īpašumā esošo tanku. "Viņš ar to braukalējās apkārt 1978. gada sniega katastrofas laikā... Domāju, ka viņš ir tikai ekscentrisks vecs vīrs, bet izskatās, ka tas ir kas vairāk," viņš paskaidroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!