Svētdien Honkongā vairāk nekā tūkstotis protestētāju, ģērbušies melnās drēbēs, klusumā piedalījušies gājienā, protestējot pret Pekinas atteikumu ļaut piedalīties pilnās demokrātiskās vēlēšanās par nākamo pilsētas vadītāju 2017. gadā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Protestētāji, kas ielās nesuši lielu melna auduma lenti, aicinājuši nepakļauties spiedienam un uzmundrināja studentus, kas plāno boikotēt nodarbības, nesot plakātus ar uzrakstiem "Okupē centru ar mīlestību un mieru!" un "Atbalsti studentu nodarbību boikotēšanu!", kā arī "Pekina ir pārkāpusi mūsu uzticību! Nevaram cerēt uz balsstiesībām!".

Savukārt gājiena tuvumā pulcējās desmitiem lēmuma atbalstītāju, vicinot plakātus un apsūdzot demokrātijas aktīvistus un students. "Studentiem jākoncentrējas studijām!", kliedzis viens no organizācijas "Aizsargā Honkongu" vadītājiem Poks Čuns Čungs. "Ja jums ir "iekšas", tad boikotējiet paši, nevis izmantojiet bērnus kā "lielgabalu gaļu"".

Protests noritēja policijas uzraudzībā. Tas noritēja visai mierīgā noskaņojumā, un aģentūra atzīmējusi demokrātijas attīstīšanos reģionā.

Bijusī Lielbritānijas kolonija Honkonga atgriezās Ķīnas sastāvā 1997. gadā pēc "viena valsts, divas sistēmas" principa, sniedzot plašu autonomiju, tostarp vispārējo vēlēšanu iespējas bez konkrēta datuma.

Jau vēstīts, ka Pekina šovasar skaidri pateikusi, ka tā neļaus rīkot pilnībā demokrātiskās vēlēšanas. Savukārt demokrātijas aktīvisti norādījuši, ka lēmums ļaus Ķīnai stingrāk kontrolēt kandidātus 2017. gada pašvaldību vēlēšanām, kas riskē noslēgties ar "viltus" demokrātiju.

Pirms nedēļas 40 demokrātijas atbalstītāji publiski noskuvuši sev matus, protestējot pret minētā lēmuma ieviešanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!