Lietusgāzes, kas pēdējās dienās mērcē Francijas dienvidaustrumu rajonus, trešdien rada nopietnus draudus, ka var pastiprināties pēkšņie plūdi, kas prasījuši jau triju cilvēku dzīvību un piespieduši aptuveni septiņus tūkstošus cilvēku atstāt savus mājokļus.
Ronas upe jau daļēji appludinājusi Arlē pilsētas centru, amatpersonām iesakot vairāk nekā 3000 cilvēkiem pamest mājas, papildu 4000 cilvēku, kas tika apdraudētajā reģionā evakuēti jau otrdien.

Plūdi Ronas upes ielejā no Lionas līdz Marseļai sasniegs kulmināciju šodien, bet vēja brāzmas, kurās vēja ātrums sasniedz 150 kilometrus stundā, plosīsies Vidusjūras piekrastē, ziņo amatpersonas.

Spēcīgās lietusgāzes, kas virzās uz rietumiem, radījušas plūdu draudus teritorijā pat līdz Pireneju kalniem.

"Šodien mēs saduramies ar to, kas var kļūt par gadsimta plūdiem," radiostacijai "Europe 1" teica vadības pārstāvis Žans Fransuā Kops. "Mums jāmobilizē visi mūsu resursi."

Amatpersonas mobilizējušas vairāk nekā 5000 glābējus, ugunsdzēsējus un policistus, lai evakuētu plūdu apdraudētos cilvēkus.

Plūdi, kas ir visplašākie vairāku desmitu gadu laikā, pārtraukuši satiksmi pa vairākām automaģistrālēm un daudziem otršķirīgas nozīmes ceļiem, kā arī vilcienu satiksmi uz rietumiem no Lionas.

Vides ministre Rozalīna Bašlo trešdien gatavojas apmeklēt Marseļu. Otrdien viņa paziņoja, ka cīņai ar dabas stihiju mobilizēti četri tūkstoši ugunsdzēsēju, 100 karavīru un astoņi helikopteri.

Otrdien kāds 45 gadus vecs vīrietis tika atrasts miris plūdos kādā Marseļas priekšpilsētā, bet otrs cilvēks tiek uzskatīts par bez vēsts pazudušu kopš pirmdienas.

Netālajā Oranžā Meinas upē tika atrasts sievietes līķis, bet kāds vīrietis noslīka Ardešas ciemā Aleboskā. Luāras ielejā bez vēsts pazudusi sieviete, kura varētu būt iekritusi pārplūdušajā upē no tilta.

Valdības kodoldrošības pārvaldes ASN pārstāve paziņoja, ka otrdien no rīta slēgti divi reaktori kā piesardzības pasākums pēc spēcīgajām lietusgāzēm. Pēc viņas teiktā, tie atsāks darbu atkarībā no ūdens līmeņa upē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!