Francija piektdien paziņoja, ka Irānas atbilde uz piedāvātajiem stimuliem, kuru mērķis ir pārliecināt Teherānu apturēt savu kodolprogrammu, nav apmierinoša, taču uzsvēra, ka ir svarīgi izvairīties no konflikta paplašināšanās ar Irānu un musulmaņu pasauli.
Irāna otrdien piedāvāja sākt nopietnas sarunas par tās kodolprogrammu, taču nekas neliecina, ka tā būtu piekritusi ANO Drošības padomes prasībai līdz 31.augustam iesaldēt urāna bagātināšanu vai rēķināties ar sankcijām.

"Šobrīd tas nav apmierinoši," radiostacijas RTL raidījumā teica Francijas ārlietu ministrs Filips Dusts-Blazī.

"Taču vissliktākais būtu Rietumiem no vienas puses nonākt konfrontācijā ar Irānu un ar visu musulmaņu pasauli no otras puses. Tā būtu civilizāciju sadursme, ko patlaban faktiski Francija vienīgā cenšas novērst, " teica ministrs.

ANO Drošības padomes piecas pastāvīgās dalībvalstis - ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna un Krievija, piedaloties arī Vācijai, piedāvāja Irānai ekonomiskus un politiskus stimulus, lai tā pārtrauktu urāna bagātināšanu.

Irāna apgalvo, ka tās kodolprogramma paredzēta vienīgi elektroenerģijas ražošanai, un noliedz, ka tā mēģinātu iegūt savā rīcībā kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!