Foto: Valsts policija
Finanšu un Ekonomikas ministrijas, kurām kopīgi būtu jāatrod labākais risinājums, kā padarīt pretrunīgi vērtēto un slikti iekasējamo "dienesta auto nodokli" saprotamu uzņēmējiem, tā vietā apmainās ar viedokļiem, kurai iestādei būtu vairāk jāstrādā pie šī jautājuma.

EM vadītā darba grupa pēc divām sēdēm spēja identificēt vairākas problēmas un pretrunas nodokļa iekasēšanā un nolēma turpināt risinājuma meklējumus. Savukārt grupas vadītājs, ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) pārmeta FM Nodokļu politikas departamentam neieinteresētību un nespēju piedāvāt uzņēmējiem skaidru un saprotamu risinājumu.

Uz to par budžeta veidošanu un nodokļu politiku atbildīgā FM paziņoja, ka EM, kas piedāvāja nodokli aizstāt ar fiksēto maksājumu, pašai arī jāuzņemas "iniciatīva un jānoved iesāktais līdz galam, izstrādājot priekšlikumu kopīgi ar FM un uzņēmējiem".

FM cer, ka "Kampara vadītā darba grupa spēs piedāvāt labāko risinājumu, turklāt izpildot arī premjera rezolūcijā doto uzdevumu - alternatīvajam priekšlikumam 2011.gadā ir jānodrošina lielāki valsts budžeta ieņēmumi nekā 2010.gadā." Šogad valdība plānoja dienesta auto nodoklī iekasēt 38 miljonus latu, taču gada pirmajā ceturksnī valsts makā iekrita vien 11,5% no ceturkšņa plāna.

FM skaidro, ka no tās veiktais darbs ir pavirzījies uz priekšu – ministrija definējusi privāto patēriņu. "Nākamais darba posms būtu Ekonomikas ministrijai aktivizēt darbu pie priekšlikumiem, kas sakārtotu "dienesta auto nodokļa" iekasēšanu," uzskata FM.

Jau ziņots, ka Kampars, izvērtējot darba grupas veikumu, pauda neapmierinātību ar FM departamenta darbu un par to informējis arī Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL).

Lai padarītu "dienesta auto nodokli" saprotamu, atbildīgo amatpersonu darba grupa apsver iespēju to pārveidot par fiksētu uzņēmumu maksājumu neatkarīgi no tā, vai darba devējs vēlāk pieprasa darbiniekam to kompensēt vai nē. Vienlaikus darba grupa atkal secinājusi, ka šī nodokļa iekasēšanas kārtībā ir vairākas problēmas, kuriem pagaidām nav rasts risinājums.

Tā dēvēto "dienesta auto nodokli", apliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli no darba devēja auto lietošanas gūto nosacīto labumu, ieviesa no šī gada, pieņemot to vienlaikus ar šā gada valsts budžetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!