Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnē paziņojis, ka pasaulei vajadzētu gatavoties karam par Irānas kodolprogrammu, raksta BBC. "Mums ir jāgatavojas ļaunākajam, un ļaunākais ir karš," teica Kušnē intervijā Francijas televīzijai un radio.
Ministrs norāda, ka sarunas ar Irānu turpināsies cik vien ilgi iespējams, tomēr Irānas kodolieroči radītu "reālus draudus visai pasaulei". Atgādināsim, ka Irāna noliedz apsūdzības par mēģinājumiem izgatavot kodolieročus, tomēr neatsakās no urāna bagātināšanas turpināšanas, tādējādi nepakļaujoties rietumvalstu prasībai.

Kušnē stāsta, ka vairākām lielām Francijas kompānijām ir lūgts neuzsākt uzņēmējdarbību Irānā. "Mēs neaizliedzam Francijas privātajām kompānijām strādāt Irānā, tomēr esam ieteikuši to nedarīt," saka ministrs. "Par šādiem ieteikumiem jau ir dzirdēts, un mēs neesam vienīgie, kas tā rīkojušies".

Ministrs norāda arī uz Francijas vēlmi panākt ES sankciju ieviešanu pret Irānu. "Mēs esam nolēmuši, ka sarunu laikā ir jāturpina sagatavot sankcijas pret Irānu papildus ANO sankcijām. To ierosināja mūsu uzticama sabiedrotā Vācija".

Kušnē kopš stāšanās amatā ir vairākkārt izraisījis pretrunīgas emocijas – pagājušajā mēnesī viņš paziņoja, ka Irākas valdība nestrādā efektīvi un tās vadītājam, premjerministram Nuri al-Maliki vajadzētu atkāpties no amata. Par to viņš saņēma asu kritiku no Bagdādes.

Līdz šim ANO ieviesusi sankcijas pret Irānu, taču neapsver iespēju par militārām darbībām. ASV neizslēdz iespēju par uzbrukumu Irānai, lai neļautu tai iegūt kodolieroci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!