Francijā pēdējo piecu gadu laikā smēķētāju skaits sarucis gandrīz par diviem miljoniem, un tas lielā mērā saistīts ar cigarešu cenu kraso paaugstinājumu, liecina Slimību profilakses un veselības izglītības institūta (INPES) un statistikas institūta IPSOS veikts pētījums.
Tā dati rāda, ka laika posmā no 1999. līdz 2003.gadam smēķētāju īpatsvars Francijā sarucis no 34,5 procentiem līdz 30,4 procentiem. Skaitliskā izteiksmē smēķētāju skaits samazinājies par 1,8 miljoniem - līdz 13,5 miljoniem cilvēku. Francijā ir 60 miljoni iedzīvotāju.

Pagājušajā gadā no cigaretēm atteicās īpaši daudz francūžu, jo valdība pacēla cigarešu paciņas cenu līdz aptuveni pieciem eiro (3,34 latiem).

Ekspīpmaņi, kas piedalījās aptaujā, atzina, ka nozīmīgākais iemesls, kas licis viņiem izšķirties par labu smēķēšanas atmešanai, bijusi vēlme vairāk rūpēties par savu veselību, bet cenu paaugstinājums - otrais nozīmīgākais.

Aptaujas dati arī liecina, ka trešdaļa smēķētāju gatavojas atteikties no šī kaitīgā ieraduma tuvāko mēnešu laikā. Vislielākā apņēmība atmest smēķēšanu ir sieviešu un jauniešu vidū - šajā iedzīvotāju kategorijā tabakas patēriņš pēdējos gados krities par 18 procentiem.

Aptaujā piedalījās trīs tūkstoši cilvēku vecumā no 15 līdz 75 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!