Francijas pilsētā Aviņonā otrdien sākusies tiesas prāva pār kādu francūzieti, kas apsūdzēta vandaliskā attieksmē pret divus miljonus vērtu amerikāņu mākslinieka Saja Tvomblija gleznu, noskūpstot to un atstājot uz tās baltā audekla sarkanas lūpu krāsas traipu.
Tiesa sākusies pāris dienas pēc tam, kad Parīzē huligāni ielauzās muzejā un sabojāja izcilā impresionista Kloda Monē gleznu "Le Pont d'Argenteuil" ("Aržantejas tilts"), izraisot valsts mēroga diskusiju par drošību Francijas mākslas krātuvēs.

Kambodžā dzimusī 30 gadus vecā Rindija Sema tika arestēta jūlijā pēc tam, kad Tvonblijam veltītajā izstādē Aviņonā atstāja uz amerikāņu mākslinieka gleznas sarkanas lūpu krāsas nospiedumu.

Sieviete, kas pati ir māksliniece, taisnojās, ka viņa nav spējusi pretoties mākslas darba spēkam, un izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka viņas rīcībai nav nekā kopīga ar naktī no sestdienas uz svētdienu notikušo vandalisma aktu.

"Vienā gadījumā ir pretīgi brutāla nežēlība, otrajā šķīsts, dedzīgs mīlestības apliecinājums. Rindijas rīcība bija mākslas darba spēka izprovocēts māksliniecisks žests," teikts paziņojumā.

Tomēr apsūdzības pārstāve Aņēza Trikuāra uzskata, ka skūpsts bija "tikpat agresīvs kā sitiens", nodarot mākslas darbam tikpat grūti labojamus bojājumus.

"Man par mīlestību ir citāds viedoklis. Manuprāt, mīlestībai nepieciešama abu pušu piekrišana," viņa sacīja.

"Es ceru, ka mani klienti saņems kompensāciju - mākslinieks Sajs Tvomblijs, kura darbs ir sabojāts, Lambēra kolekcija, kuras izstāde šīs rīcības dēļ tika sagandēta, un pats Rindijas Semas jaunkundzes sabojātās gleznas īpašnieks Lambēra kungs," viņa piebilda.

Trīs reiz divus metrus lielās Tvomblija gleznas vērtība tiek lēsta ap diviem miljoniem eiro (1,4 miljoniem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!