Bažas, ka Jaungada svinības Francijā var izvērsties atkārtotā pilsētu vardarbībā, kas novembrī pārņēma visu valsti, izrādījās nepamatotas, jo jaunieši pagājušajā naktī aizdedzināja "tikai" 425 automašīnas, svētdien Parīze paziņoja nacionālās policijas priekšnieks Mišels Godēns.
Šis skaitlis tikai nedaudz pārsniedz pagājušās nakts vidējo rādītāju 2004.gadā Francijā, kur par unikālu Jaungada tradīciju jau kļuvuši incidenti, kuros minoritāšu jaunieši no priekšpilsētu geto dedzina automašīnas.

Piemēram, pagājušajā gadā Jaungada naktī tika aizdedzinātas 333 automašīnas, 2003.gadā - 324 automašīnas, bet 2002.gadā to skaits bija 379.

Kaut arī lielākā daļa automašīnu dedzināšanas incidentu - 177 - notika Parīzē un tās apkaimē, tomēr šogad vardarbība bija plašāk izplatīta un aptvēra 267 kopienas salīdzinājumā ar 132 pagājušajā gadā.

Pēc trīs nedēļas ilgajiem nemieriem novembrī, kuros tika sadedzināti aptuveni 10 000 automašīnu, Francijas varas iestādes baidījās, ka minoritāšu jaunieši sarīkos vēl vienu nemieru uzliesmojumu.

Francijas valdība bija izvietojusi kopskaitā 25 000 civilos un militāros policistus jeb 10% savu spēku, lai Jaungada nakts paietu mierīgi, un iekšlietu ministrs Nikolā Sarkozī bija atgriezies no atvaļinājuma, lai pārraudzītu šo operāciju.

Spēkā palika arī nemieru laikā noteiktais ārkārtas stāvoklis, kas deva tiesības vietējām varas iestādēm noteikt komandanta stundu un piešķīra policijai īpašas pilnvaras.

Taču atsevišķie automašīnu dedzināšanas incidenti netraucēja gandrīz 500 000 cilvēku no visas pasaules sagaidīt Jaungadu Elizejas laukos Parīzē ar uguņošanu un šampanieti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!