Saskaņā ar jauno likumprojektu par laulību šķiršanu, turpmāk laulības Francijā varētu šķirt arī tikai viens no laulātajiem, pat ja otra puse tam nepiekrīt. Likumprojekts, kurš uzsācis savu ceļu parlamentā, lielākajai daļai šķiršanās prāvu varētu palīdzēt noņemt nosodošo gaisotni, arī tajās prāvās, kurās laulības tiek šķirtas uz laulības pārkāpšanas pamata.
"Likumprojekta mērķis ir padarīt šķiršanās procesu ātrāku un abām pusēm un to bērniem mazāk traumējošu, nevis padarīt to ikdienišķu," sacīja tieslietu ministre Marilīza Lebranšu. "Vainas faktora noņemšana lietas paātrinās, jo atkritīs vajadzība uz tiesām aicināt lieciniekus... tas procesu padarītu mierīgāku un tas arī mazāk izmaksātu."

Likumprojektu parlamentam iesniedza valdošā Sociālistu partija un to arī atbalsta Francijas valdība.

Pēc sieviešu organizāciju spiediena sākotnējam projektam tika pievienots papildus pants, kas paredz atstāt nosodošu attieksmi attiecībā uz šķiršanām, kuras pamatotas ar fizisku un emocionālu vardarbību.

Patreizējā Francijas likumdošana ir labvēlīga cietušajam un laulātais, kurš tiek vainots par laulības izjukšanu, bieži vien finansiāli zaudē, vai arī tam ir grūtāk panākt kāda bērna nodošanu viņā aizbildniecībā.

Likuma grozījuma atbalstītāji uzsver, ka pāriem būs vieglāk izšķirties un tiem nevajadzēs sagudrot šķiršanās iemeslus. Taču joprojām laulība tiks šķirta tiesās un pāri laulību šķirt varēs ar abpusēju piekrišanu.

Apmēram katra trešā laulība Francijā tiek šķirta. Lebranšu sacīja, ka 86 procenti no aptaujātajiem atbalstījuši laulību šķiršanas procedūras vienkāršošanu.

Ja likumprojekts tiks atbalstīts, tas nākamā gada sākumā nonāks Senātā, lai gan nav īstas skaidrības, vai Nacionālā asambleja to paspēs pieņemt sakarā ar pavasarī paredzētajām vēlēšanām.

Lebranšu noraidīja argumentus, ka jaunais likums maz atšķirsies no civilās apvienošanās pakta, kas ir līgumsaistības starp divām kopā dzīvojošām personām un pārim dod tādus pašus nodokļu atvieglojumus kā precētiem pāriem.

"Mēs neapgalvojam, ka laulība ir mazāk svarīga, vienkārši laulības reizēm izbeidzas un iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām izšķirties mierīgā veidā," sacīja ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!