Francijas bankām var nākties maksāt pat 100 miljonus eiro (70,2 miljonus latu) gadā, lai finansētu banku sektora uzraudzību, otrdien paziņoja situāciju labi pārzinoši Francijas Finanšu ministrijas informācijas avoti.

Pirmdien intervijā laikrakstam "Les Echos" Francijas finanšu ministre Kristīne Lagāra jau norādīja, ka būtu tikai loģiski, ja bankas "uzņemtos izmaksas, kas saistītas ar banku sektora uzraudzīšanu", kā tas jau tiek praktizēts kaimiņvalstīs.

Nodokļa likme tiktu noteikta, ņemot vērā bankas lielumu un riska līmeni, ko tā uzņemas. Bankas, kuras tiek pakļautas ievērojamam riskam, maksātu krietni vairāk par tām bankām, kuras riskē mazāk.

Banku uzraudzību patlaban īsteno Valsts banku komisija, kuru finansē Francijas Centrālā banka.

Taču sektora kontrolēšanas funkcija drīzumā tiks uzticēta jaunai uzraudzības varasiestādei, kurā tiks apvienota banku komisija ar apdrošināšanas kompāniju regulēšanas institūciju "Acam".

Savukārt Vācijā banku sektora regulatoru, kas pazīstams kā "BaFin", pilnībā finansē finanšu kompānijas, ko tas uzrauga. Dati liecina, ka "BaFin" budžets 2007.gadā veidoja 120,5 miljonus eiro (84,6 miljonus latu).

Arī Lielbritānijā Finanšu pakalpojumu pārvalde (FSA) nesaņem valsts subsīdijas, un tās pērnā gada budžetu 332,3 miljonu eiro (233,5 miljonu latu) apmērā galvenokārt finansēja kontrolējamās iestādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!