Foto: Publicitātes foto
Francijas galvaspilsētas Parīzes tiesā nācies uz laiku pārtraukt prāvu, kurā viens no desmit apsūdzētajiem korupcijā ir valsts bijušais vadītājs Žaks Širks, informē raidsabiedrība BBC.

Pārtraukumu izdevies panākt vienam no deviņu Širaka līdzatbildētāju advokātiem. Viņš norādījis, ka nav likumīga pamata apvienot vairākas lietas vienā, jo par dažiem pārkāpumiem iestājies noilgums.  

Lieta no apelāciju tiesas varētu nonākt Konstitucionālajā tiesā, un tās izskatīšana varētu ilgt vairākus mēnešus. Tiesnesis Dominiks Pots atzinis, ka prāva varētu atsākties 20. jūnijā.

Kā ziņots, 78 gadus vecais Širaks ir pirmais no Francijas bijušajiem prezidentiem, kam nācies stāties tiesas priekšā. Viņš tiek apsūdzēts par fiktīvu darbavietu radīšanu Parīzes pašvaldībā saviem politiskajiem līdzgaitniekiem.

Širaks savu vainu noliedzis, un arī prokuratūra aicinājusi apsūdzības atcelt.

Likums pieļauj, ka uz pirmajām tiesas sēdēm eksprezidents var neierasties, taču Širaks šīs priekšrocības noraidījis. Viņa pārstāvji arī nolieguši baumas, ka Širaks ciešot no Alcheimera slimības izraisīta atmiņas zuduma un tādēļ viņa advokāti centīšoties panākt lietas izbeigšanu.

Širaks Parīzes mēra amatā atradās no 1977. līdz 1995.gadam. Neskatoties uz apsūdzībām, ka viņš izmantojis mērijas līdzekļus, lai maksātu personām, kuras patiesībā strādājušas viņa partijas labā, bijušais prezidents joprojām ir viens no populārākajiem Francijas politiķiem.

No 1995.gada līdz 2007.gadam atrodoties prezidenta amatā, Širaks baudīja tiesisko imunitāti.

Septembrī Parīzes pilsētas dome piekrita atsaukt pret Širaku ierosināti civilprasību, saņemot no bijušā prezidenta un viņa pārstāvētās partijas - Tautas kustības savienības (UMP) - 2,2 miljonus eiro (1,54 miljonus latu).

Par minētajiem pārkāpumiem likums paredz līdz desmit gadiem ilgu cietumsodu, taču juridiskie eksperti paredz, ka diez vai Širakam reāli nāksies sēdēt cietumā pat tad, ja viņu atzīs par vainīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!