Foto: EPA/LETA
Bijušā Francijas prezidenta Žaka Širaka apsūdzības korupcijā var tikt izskatītas tiesā, neraugoties uz faktu, ka kopš iespējamo pārkāpumu izdarīšanas pagājuši jau gandrīz 20 gadi, piektdien atzina Apelācijas tiesa.

Ar lūgumu izvērtēt, vai tiesas process šajās apsūdzībās ir likumīgs, Apelācijas tiesā bija vērsies viens no Širaka lietā līdzapsūdzētajiem.

Tiesa atzina, ka "nav pamata nodot šos jautājumus izskatīšanai Konstitucionālajā tiesā", kas būtu augstākā institūcija šī jautājuma izlemšanai.

Kā jau ziņots, Francijas eksprezidents šā gada martā stājās tiesas priekšā par apsūdzībām korupcijā saistībā ar viņa darbību pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, atrodoties Parīzes mēra amatā.

Širaks Parīzes mēra amatā atradās no 1977. līdz 1995.gadam. Neskatoties uz apsūdzībām, ka viņš izmantojis mērijas līdzekļus, lai maksātu personām, kuras patiesībā strādājušas viņa partijas labā, bijušais prezidents joprojām ir viens no populārākajiem Francijas politiķiem.

No 1995.gada līdz 2007.gadam atrodoties prezidenta amatā, Širaks baudīja tiesisko imunitāti. Viņš bijis iesaistīts vairākos korupcijas skandālos, bet ne reizi nav notiesāts.

2004.gadā korupcijas lietas ietvaros tika notiesāts bijušā prezidenta tuvs līdzgaitnieks un pašreizējais Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē.

Pats Širaks jebkādu dalību nelikumīgajos maksājumos noliedz, un viņa advokāti apsūdzējuši miertiesnešus slēptos politiskos nolūkos.

Atzīstot par vainīgu apsūdzībās, eksprezidentam var tikt piespriests pat desmit gadus ilgs cietumsods un soda nauda 150 000 eiro (aptuveni 105 420 latu) apmērā.

Sāktā prāva ir divu atsevišķu lietu apkopojums.

Vienu no tām ierosināja miertiesneši Parīzes priekšpilsētā Nantērā 1995.gadā, bet otras sākums meklējams galvaspilsētā, jau 1998.gadā.

Lietas aptver septiņas fiktīvas darbavietas, saistībā ar kurām Širakam izvirzītas apsūdzības interešu konfliktā, un vēl 21 darbavietu, par kuru eksprezidents apsūdzēts naudas izšķērdēšanā un uzticības ļaunprātīgā izmantošanā.

Kopā ar Širaku tiesas priekšā stājās vēl deviņi cilvēki. Viņi apsūdzēti fiktīvo darbavietu ieņemšanā vai labuma gūšanā no šiem mērijas darbiniekiem.

Pats Širaks noliedz, ka šie darbinieki būtu strādājuši pie viņa 1995.gada vēlēšanu kampaņas sagatavošanas, un uzstāj, ka tie visi ir likumīgi amati Parīzes pašvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!