Piektdien svinīgi atklās rekonstruēto Rīgas Kongresu namu, kurš tika pārbūvēts, gatavojoties Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) pilnsapulcei.
Francijas Nacionālā asambleja (parlamenta apakšpalāta) ceturtdien nobalsoja par likumu, kas nodrošinās, lai patērētāji arī turpmāk varētu atšķirt tīru šokolādi no zemākas kvalitātes produktiem.

Balsojums bija reakcija uz martā pieņemtiem jauniem Eiropas Savienības (ES) noteikumiem, kuri paredz, ka šokolāde ar augu tauku piejaukumu var tikt pārdota kā šokolāde visā ES.

Francijas parlamentā tika ierosināts rezervēt apzīmējumus "tīra kakao sviesta šokolāde" un "tradicionālā šokolāde" tādai šokolādei, kuras ražošanā izmantoti "tikai kakao pupiņu tauki bez jebkādu [citu] augu tauku piejaukuma".

Ierosinājuma tekstā ir runāts par patērētāju aizsardzību no šokolādes apzīmējuma "ļaunprātīgas lietošanas, kuru neapšaubāmi izraisīs plānotie Eiropas [Savienības] noteikumi".

ES direktīva paredz, ka šokolādes sastāvā bez kakao sviesta varēs būt līdz pieciem procentiem citu augu tauku. Francijas patērētāju organizācijas ir sūdzējušās, ka vienota tirgus vārdā šādi tiks pazemināti kvalitātes standarti, jo citi augu tauki ir daudz lētāki par kakao sviestu.

Šokolāde ar citu augu tauku piejaukumu ir populāra Lielbritānijā un Skandināvijā, bet arī tur līdz šim par šokolādi tika saukti tikai kakao sviesta produkti bez šādiem piejaukumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!