Foto: AFP/Scanpix/LETA

Svētdien Francijas parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā labus rezultātus uzrādījusi kreisi noskaņoto partiju apvienība, potenciāli apdraudot prezidenta Emanuela Makrona partijas vairākumu valsts Nacionālajā asamblejā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Žana Luka Melenšona kreisi noskaņoto partiju alianse un Makrona pārstāvētais politiskais spēks "Ensemble" vēlēšanu pirmajā kārtā uzrādījušas ļoti līdzīgus rezultātus – attiecīgi 25,61% un 25,71%.

Vēlētāju aktivitāte bijusi ārkārtīgi zema – 47,5%.

Makrons aprīlī uz otro termiņu tika pārvēlēts Francijas prezidenta amatā, taču bez vairākuma parlamentā viņam būs grūti īstenot iecerētās reformas, atzīmē medijs. Lai iegūtu vairākumu, kādam no politiskajiem spēkiem jātiek pie vismaz 289 no kopumā 577 parlamenta vietām.

Lai gan "Ensemble" ieguva 25,71% balsu, nedaudz apsteidzot kreisi noskaņoto partiju aliansi, kurai ir 25,61% balsu, prognozes liecina, ka Nacionālajā asamblejā vairākums, pēc vēlēšanu otrās kārtas, tomēr tiks prezidenta partijai. "Ifop" prognozēja "Ensemble" no 275 līdz 305 vietām, bet Melenšona partiju aliansei 175–205. "Ipsos for France Télévisions" paziņoja, ka Makrona partija varētu tikt pie aptuveni 255-295 vietām, bet Melenšona apvienība – pie 150-190.

Otrā vēlēšanu kārta notiks 19. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!