Francijas Nacionālā sapulce ceturtdien agri no rīta apstiprinājusi valdības sagatavoto likumprojektu, kas paredz pastiprināt prasības pret valstī dzīvojošo imigrantu ģimenes locekļiem, kuri vēlas ieceļot ģimenes apvienošanas nolūkā.
Par likumprojektu balsoja valdošās partijas "Tautas kustības savienība" (UMP) un Jaunā centra deputāti, kamēr sociālisti, zaļie un komunisti balsoja pret.

Pirms tam Francijas parlamenta apakšpalāta atbalstīja mīkstinātu normu, kas ļauj veikt imigrantu ģimenes locekļu DNS analīzes.

Saskaņā ar jauno likumprojektu imigrantu ģimenes locekļiem turpmāk būs jāapliecina spēja sevi finansiāli uzturēt un franču valodas prasme.

Pilsonisko brīvību aizstāvju organizācijas paziņojušas, ka likumprojekts ir nehumāns, taču valdība negrasās atkāpties no savas apņemšanās ierobežot nelegālo imigrāciju.

Saskaņā ar likumprojektu imigrantu ģimenes locekļiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu, jau savā izcelsmes zemē būs jāiztur pārbaudījums, lai apliecinātu labas franču valodas zināšanas un Francijas vērtību izpratni.

Potenciālajiem ieceļotājiem būs arī jāpierāda, ka viņu ģimenes locekļi Francijā spēj tos uzturēt un nopelna vismaz minimālo algu.

Sākotnēji bija paredzēts, ka gadījumos, ja imigrācijas dienesta amatpersonām būs šaubas, ka iesniedzējs patiesi ir Francijā dzīvojošā imigranta ģimenes loceklis, varasiestādēm būtu tiesības pieprasīt DNS paraugu, lai apliecinātu, ka starp uzrādītajiem ģimenes locekļiem patiesi pastāv bioloģiskā radniecība. Tomēr tagad DNS paraugu iesniegšana varēs būt tikai brīvprātīga un darbosies eksperimentālā kārtā līdz 2010.gada beigām.

UMP deputāti norādīja, ka šādas analīzes izmanto jau 11 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, taču kreisie uzskata, ka DNS analīžu pieprasīšana kļūs par vispārēju praksi, kas liegs apvienoties vairākumam imigrantu ģimeņu, jo tās nespēs segt pārbaužu izmaksas.

Grozītais likumprojekta teksts paredz, ka analīžu izmaksas kompensēs, ja ieceļošanas pieprasījums tiks apmierināts.

Tajā pašā laikā otrdien veiktas sabiedriskās domas aptaujas rezultāti liecina, ka liels vairākums sabiedrības vēlas stingrākus imigrācijas noteikumus.

74% francūžu atbalsta imigrācijas kvotu ieviešanu un ieceļošanas atļauju izsniegšanu tikai tiem, kas pārvalda franču valodu, liecina laikrakstā "Le Figaro" publicētie sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "OpinionWay" veiktās aptaujas rezultāti.

Pret vispārēju nelegālo imigrantu amnestēšanu iebilst 87% respondentu. Tiek lēsts, ka pašlaik Francijā nelikumīgi uzturas 200 līdz 400 tūkstoši ārvalstnieku.

Prezidents Nikolā Sarkozī ir noteicis nelegālo imigrantu izraidīšanas minimālās kvotas, tikai šogad solot izraidīt 25 000 valstī nelikumīgi uzturošos personu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!