Foto: AFP/Scanpix

Francijas prezidents Fransuā Olands pirmdien aicināja Sīrijas opozīciju izveidot pagaidu valdību un solīja, ka Francija to atzīs.

"Francija aicina Sīrijas opozīciju izveidot pagaidu valdību, kas būtu iekļaujoša un reprezentatīva, un kas var kļūt par jaunās Sīrijas leģitīmu pārstāvi," sacīja Olands Francijas vēstnieku ārvalstīs sanāksmē Parīzē.

"Francija atzīs Sīrijas pagaidu valdību, kad tā būs izveidota," teica Olands.

Viņš arī uzsvēra, ka gadījumā, ja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms lietotu ķīmiskos ieročus, tas būtu leģitīms iemesls starptautiskai intervencei Sīrijā.

"Mēs ar mūsu sabiedrotajiem joprojām ļoti uzmanīgi vērojam [situāciju],lai novērstu iespēju, ka režīms lieto ķīmiskos ieročus, kas starptautiskajai sabiedrībai būtu leģitīms iemesls tiešai intervencei," sacīja Olands.

Francijas prezidents arī teica, ka Francija kopā ar saviem partneriem strādā pie tā, lai Sīrijas teritorijā tiktu izveidotas pierobežas buferzonas, kur patverties bēgļiem, un tie nedotos uz kaimiņvalstīm. Par šādu buferzonu izveidošanu iestājas Turcija, kuras teritorijā bēgļu nometnēs jau dzīvo tūkstošiem cilvēku, kas aizbēguši no vardarbības pārņemtās Sīrijas. Tomēr šādas buferzonas Sīrijas teritorijā var izveidot tikai ar ārvalstu militāro atbalstu.

"Mēs strādājam pie iniciatīvas par buferzonām, ko ir ierosinājusi Turcija," sacīja Olands, piebilstot, ka "mēs to darām, saskaņojot ar saviem tuvākajiem partneriem".

Francijas prezidents arī uzsvēra, ka Krievija un Ķīna ar savu nostāju Sīrijas jautājumā, ANO Drošības padomē bloķējot Rietumvalstu iniciatīvas, vājina Apvienotās Nācijas.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas izvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!