Foto: Reuters/Scanpix
Francijas prezidents Nikolā Sarkozī ceturtdien brīdināja, ka Eiropas Savienību (ES) gaida vēl nepieredzēti riski, ko rada bloka dalībvalstu parādu likstas, uzsverot, ka ES samits, kas ceturtdienas vakarā sāksies Briselē, ir pēdējā iespēja atrisināt krīzi.

"Nekad Eiropa nav bijusi tik vajadzīga un nekad tā nav bijusi tik lielās briesmās," runā Francijas ostas pilsētās Marseļā teica Sarkozī, piebilstot, "nekad Eiropas eksplozijas risks nav bijis tik liels".

"Mūs jārīkojas tūlīt. Jo ilgāk gaidām, lai pieņemtu šo lēmumu, jo vairāk tas izmaksās un būs mazāk efektīvs," viņš teica Eiropas konservatīvo partiju sanāksmes dalībniekiem.

"Ja piektdien netiks panākta vienošanās, mums otras iespējas vairs nebūs," uzsvēra Francijas prezidents.

Viņš arī norādīja, ka ir atlikušas vien dažas nedēļas rīcībai, kas glābtu eiro zonu, kuru pārņēmusi nopietna parādu krīze, kas radījusi bažas par vienotās valūtas zonas sabrukumu.

Francija un Vācija ceturtdien mēģināja panākt atbalstu savam plānam eiro zonas glābšanai, kas paredz ES līgumu grozīšanu, iekļaujot tajos likumiskus vai konstitucionālus valsts budžeta deficīta ierobežojumus un paredz automātisku sodu noteikšanu tām eiro zonas valstīm, kas dzīvo pāri saviem līdzekļiem.

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā un piektdien Briselē notiks ES samits, un tiek plaši gaidīts, ka tajā tiks rasts iedarbīgs un visaptverošs risinājums eiro zonas parādu krīzei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!