Foto: AFP/Scanpix
Prokuratūra Francijas ziemeļu pilsētā Lillē pirmdien sāka provizoriski izmeklēt apsūdzības pret bijušo Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāju Dominiku Strosu-Kānu par piedalīšanos grupveida izvarošanā ASV.

Prokuratūras darbinieki paziņoja, ka izmeklēšana saistīta ar incidentu, kas noticis 2010.gada decembrī ASV galvaspilsētā Vašingtonā un "var tikt raksturots kā grupveida izvarošana".

Strosam-Kānam marta beigās Lillē tika izvirzītas apsūdzības par līdzdalību organizētā suteneru grupā, kas sagādājis prostitūtas augsta ranga klientiem orģijām Francijā, ASV un citur. Apsūdzības izvirzītas arī diviem uzņēmējiem un vienam policijas priekšniekam.

Policija veic izmeklēšanu par ballīšu organizēšanu ar prostitūtu līdzdalību Parīzes, Vašingtonas, Madrides, Vīnes un Ģentes restorānos un svingeru klubos. Izmeklēšanas miertiesneši vēlas noskaidrot, vai Stross-Kāns zināja, ka sievietes, kas piedalās saviesīgajos vakaros, ir prostitūtas un nauda, ko viņām maksāja, bija iegūta krāpšanas ceļā.

Prostitūtas pakalpojumu apmaksāšana Francijā nav noziegums, bet apsūdzības var izvirzīt par labuma gūšanu no cita apmaksātiem prostitūtu pakalpojumiem vai par uzņēmumu līdzekļu izmantošanu šādu pakalpojumu izmaksu segšanai.

Prokurori Lillē šomēnes paziņoja, ka izmeklēšanas miertiesneši šajā lietā ir iesnieguši jaunus pierādījumus, balstoties uz divu Beļģijas prostitūtu liecībām, kas var norādīt uz Strosa-Kāna un pārējo triju apsūdzēto piedalīšanos grupveida izvarošanā.

Vienas prostitūtas liecībā teikts, ka viņa tikusi piespiesta veikt seksa aktus, kad Vašingtonā bijusi kopā ar Strosu-Kānu un pārējiem apsūdzētajiem. "Es nekliedzu, bet skaidri un skaļi pateicu, ka to negribu," prostitūta sacīja policijai. Viņa tomēr nav iesniegusi sūdzību.

"Es neuzskatu par sakarīgu sākt provizorisku izmeklēšanu par grupveida izvarošanu, ja attiecīgā persona, kas tika kārtīgi iztaujāta, neiesniedza sūdzību par izvarošanu," sacīja viens no Strosa-Kāna advokātiem Rišārs Malka. Advokāts teica, ka šīs izmeklēšanas sākšana "parāda [izmeklētāju] neticamo nežēlību" pret viņa klientu.

Stross-Kāns šomēnes savu advokātu publicētā paziņojumā noliedza izvirzītās apsūdzības un pavēstīja, ka "pilnīgi apstrīd to, ka būtu izdarījis jebkāda veida kaut mazāko vardarbības aktu".

Otra prostitūta liecībā policijai sacīja, ka viņa būtu iejaukusies, ja kolēģe "būtu tiešām un skaidri pateikusi "nē"", ziņoja laikraksts "Le Parisien".

Par grupveida izvarošanu Francijā var tikt piespriests cietumsods līdz 20 gadiem.

Stross-Kāns pērn tika iesaistīts vairākos skandālos, kas praktiski iznīcināja viņa politisko karjeru.

Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabene Nafisata Diallo apgalvoja, ka pērn 14.maijā Stross-Kāns viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Stross-Kāns tās pašas dienas vakarā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni, bet pēc divām dienām Stross-Kāns pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā, un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedza visas izvirzītās apsūdzības.

Prokurori atzina, ka Strosam-Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā. Tā kā istabene savās liecībās vairākkārt melojusi, prokurori uzskata, ka kriminālapsūdzības nevar uzturēt, teikts 25 lappušu garajā prokuroru lūgumā tiesnesim, kas 23.augustā atcēla Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības, un viņš varēja atgriezties Francijā.

Strosam-Kānam vēl jāatbild civilprasībā, kuru Diallo 8.augustā Ņujorkā iesniedza pret Strosu-Kānu par "vardarbīgu un sadistisku uzbrukumu". Civilprasība tika iesniegta laikā, kad prokurori vēl apsvēra, vai atsaukt Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības izvarošanas mēģinājumā. Civilprasībā tiek pieprasīta kompensācija, kuras lielums gan nav publiskots.

Stross-Kāns 14.maijā iesniedza pretprasību pret Diallo, kas pērn viņu apsūdzēja izvarošanas mēģinājumā, tādējādi izpostot Strosa-Kāna politisko karjeru, un pieprasīja vienu miljonu ASV dolāru (544 tūkstošus latu) lielu kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem, kā arī nepubliskotu summu par morālo kaitējumu.

Franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona pērn apsūdzēja Strosu-Kānu mēģinājumā viņu izvarot, tomēr oktobra vidū atteicās no nodoma iesniegt civilprasību pret Strosu-Kānu, jo Francijas prokurori izbeidza izmeklēšanu lietas noilguma dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!