Pēc vairākus gadu desmitus ilgušās cīņas par tiesībām nēsāt bikses visas Francijas sievietes ceturtdien aicinātas iesaistīties protesta akcijā pret vardarbību pret sievietēm, nēsājot svārkus.

Kā liecina sieviešu tiesību aizstāvju grupas "Ni Putes Ni Soumises" ("Ne maukas, ne pakļāvīgas" - NPNS) lapa sociālajā tīklā "Facebook", protestā piedalīsies vismaz 135 000 sieviešu.

"Svārku nēsāšana ir kareivīgs akts, jo šodien ikdienas dzīvē, darba vietā, uz ielas, mājās - it visur - sieviete ir apdraudēta," ziņu aģentūrai AFP skaidroja NPNS priekšsēdātāja Sihema Habči.

NPNS pārsvarā aizstāv Francijas priekšpilsētas sieviešu tiesības, kur situācija mēdz būt visai saspringta un kur "svārki pilnīgi noteikti ir pretošanās simbols", norādīja Habči. Pēc viņas vārdiem, dažviet jaunām sievietēm svārku nēsāšana ir bīstama, jo tas izprovocē vulgāras vīriešu piezīmes un pat uzbrukumus.

Ceturtdienas vakarā notiks labdarības pasākumus, kurā izsolīs Fanijas Ardānas, Sofijas Marso, Šarlotes Genbsūras, beļģu rakstnieces Amēlijas Notombas un citu slavenu sieviešu svārkus. Pasākumu vadīs aktrise Izabella Adžāni.

Kā uzsvēra Habči, statistika liecina, ka 2009.gadā 654 000 Francijas sieviešu atzinušas, ka kļuvušas par fiziskas vai seksuālas vardarbības upuriem, kas ir par 15% vairāk nekā 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!