Francijas apelāciju tiesa, atsaucoties uz pierādījumu trūkumu, trešdien atcēla spriedumu, ar kuru teroristu līderis, kas pazīstams kā Karloss Šakālis, notiesāts par terorisma slavināšanu.
Venecuēlā dzimušajam Karlosam, kura īstais vārds ir Iļjičs Ramiress Sančess, par interviju, kuru viņš savā cietuma kamerā sniedza Francijas televīzijas kanālam M6, pagājušā gada aprīlī tika piespriests 5000 eiro (3500 latu) liels naudassods.

Intervijā, kuras fragmenti tika pārraidīti 2004.gada 7.martā, 56 gadus vecais Karloss paziņoja, ka grūti atrast nevainīgus teroristu upurus. Runājot par 2001.gada terora aktiem ASV, savulaik pasaulē pazīstamākais terorists paziņoja, ka šajā dienā "lielais sātans dabūjis pa d..su".

"Es neteikšu, ka zināmos gadījumos esmu Dieva roka, taču taisnīgā karā mēs esam pilnvaroti laupīt dzīvības, ja nepieciešams," intervijā teica Karloss.

Apelāciju tiesa trešdien atzina, ka šie izteikumi neesot pārkāpums, jo no sarunas pārraidītas tikai septiņas vai astoņas minūtes.

"Tās rīcībā esošajos lietišķajos pierādījumos tiesa nekonstatēja, ka izteikumu apjoms un nozīme... veidotu terorisma attaisnošanas sastāvu," teikts spriedumā.

Karloss pašlaik Francijas cietumā izcieš mūža ieslodzījumu, kas viņam piespriests par divu franču policistu slepkavību 1975.gadā.

Pēc divas desmitgades ilgas bēguļošanas Francijas slepenie dienesti, sadarbojoties ar Sudānas valdību, Karlosu 1994.gadā atrada viņa pēdējā slēptuvē, kas atradās Hartūmā.

Radikālais marksisma ļeņinisma sludinātājs, kas 1975.gadā Vīnē starptautiskas sanāksmes laikā organizēja vairāku valstu naftas ministru sagrābšanu par ķīlniekiem, savulaik paziņojis, ka viņa organizētos terora aktos noslepkavoti vairāk nekā 1500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!