Parīzes tiesa ceturtdien attaisnoja satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" redaktoru, kuru musulmaņu organizācijas bija iesūdzējušas par pravieša Muhameda karikatūru publicēšanu.
Pēc sprieduma pasludināšanas tiesas zālē atskanēja aplausi. Tiesa atzina, ka trīs karikatūras, kuras žurnāls publicēja pagājušā gada februārī nav aizskarošas musulmaņu kopienai.

Parīzes Lielā mošeja un Francijas Islāma organizāciju savienība iesniedza tiesā prasību pret "Charlie Hebdo" redaktoru Filipu Valu, kurš bija izlēmis pārpublicēt Muhameda karikatūras, kas sākotnēji 2005.gada septembrī parādījās kādā Dānijas laikrakstā un izraisīja masu protestus musulmaņu pasaulē.

Procesa laikā pagājušajā mēnesī viņi apgalvoja, ka karikatūrās atspoguļota apvainojoša islāma un terorisma saistīšana, un pieprasīja 30 000 eiro (21 000 latu) kompensāciju par nodarīto kaitējumu.

Prasībā norādīts uz trim publicētajām karikatūrām. Vienā Muhameds attēlots turbānā, kuram ir spridzekļa forma, bet otrā Muhameds redzams, noraidot teroristus pašnāvniekus pie paradīzes vārtiem, jo aptrūkušās jaunavas. Trešā karikatūra nav pārpublicēta no Dānijas laikraksta "Jyllands-Posten", un tās autors ir franču mākslinieks Kabī. Tajā redzams Muhameds, kas satvēris galvu rokās, un zīmējuma paraksts vēsta: "Ir grūti būt muļķu mīlētam."

Prāva Francijas sabiedrībā tika uztverta kā būtisks pārbaudījums vārda brīvībai, un tiesas zālē pulcējās daudz cilvēku, lai dzirdētu abu pušu argumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!