Vairāki augstu stāvoši Francijas konservatīvie politiķi trešdien izteikušies, ka viens no cēloņiem, kas izraisījis vardarbīgās masu nekārtības, kuras jau vairākas nedēļas aptvērušas visu valsti, varētu būt poligāmija.
Valdošās Tautas vairākuma savienības (UMP) frakcijas līderis parlamenta apakšpalātā Bernārs Akojē intervijā Francijas radio norādīja, ka bērniem no lielām poligāmām ģimenēm ir problēmas integrēties vidusmēra sabiedrībā.

Savukārt britu laikraksts "The Financial Times" citē Francijas nodarbinātības ministra Žerāra Laršē teikto, ka lielas poligāmas ģimenes reizēm veicina antisociālu uzvedību, jo jauniešiem trūkst tēva un darba devēji nelabprāt viņus ņem darbā.

Kā jau ziņots, nemieri sākās 27.oktobrī Parīzes Klišīsubuā priekšpilsētā, kur no nāvējoša elektrības trieciena gāja bojā divi 15 un 17 gadus veci afrikāņu izcelsmes pusaudži, kas, bēgot no policijas, bija paslēpušies elektrības sadales skapī. Vairākums no nekārtību rīkotājiem ir afrikāņu un musulmaņu valstu izcelsmes jaunieši, taču tajos iesaistīti arī daži baltie jaunieši.

"Patiesi pastāv imigrantu un, kas ir daudz svarīgāk, viņu bērnu integrācijas problēma," radiostacijai RTL atzina Akojē. "Lai mēs spētu viņus integrēt, viņu skaits nedrīkst pārsniegt mūsu integrēšanas kapacitāti. Tā ir problēma. Tas ir tā kā ar poligāmiju (..) Tā noteikti ir viena no [grautiņu] cēloņiem, taču ne vienīgais."

Viņš piebilda, ka poligāmija noved pie "nespējas sniegt tādu izglītību, kāda nepieciešama organizētā, normatīvā sabiedrībā, kura pastāv Eiropā, un īpaši, Francijā".

Musulmaņu kopienu pārstāvji pagaidām nav komentējuši šos izteikumus.

Savukārt Laršē, kuram būs ievērojama loma, īstenojot valdības solījumus sniegt atbalstu minoritāšu jauniešiem darba meklējumos, izteicies, ka vecāku daudzkārtējas laulības dažus jauniešus nostāda neizdevīgās pozīcijās.

"Tā kā daļa no sabiedrības demonstrē šādu antisociālu uzvedību, nav pārsteigums, ka dažiem no viņiem ir grūtības atrast darbu," intervijā laikrakstam norādīja ministrs. "Vēlme rīkoties jāizrāda abām pusēm. Ja cilvēki nav nodarbināmi, viņi netiks nodarbināti."

Laršē padomnieks aģentūrai "Reuters" pavēstīja, ka ministra izteikumi balstīti viņa paša pieredzē, kas iegūta, darbojoties kā vēlētai pašvaldības amatpersonai.

Ministrs pašreizējo situāciju Francijā pārrunājis vakariņu laikā ar žurnālistiem un poligāmiju minējis kā vienu no faktoriem, kas izraisījis masveida nekārtības valstī.

"Taču poligāmija nav vienīgais svarīgākais neseno notikumu cēlonis," uzsvēra ministra padomnieks, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Laršē savus izteikumus balstījis uz zināšanām, kuras ieguvis, iepazīstoties ar policijas arestēto jauniešu lietām. Izrādījies, ka vairums no viņiem nāk no poligāmām ģimenēm.

"Žerārs Laršē teica, ka tas ir viens no faktoriem, kas ņemams vērā, jo nav neviena, kas uzraudzītu šos jauniešus no poligāmām ģimenēm, viņiem nav piesaistes, viņi ir nestrukturēti (..)," norādīja nodarbinātības ministra padomnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!