Foto: AP/Scanpix

Katara izlēmusi par kopumā 6,3 miljardiem eiro iegādāties 24 Francijas uzņēmuma "Dassault Aviation" ražotos iznīcinātājus "Rafale", atsaucoties uz Francijas valdības pausto informāciju, ziņo "Defence Update".

Francija "Rafale" iznīcinātājus sāks piegādāt no 2018. gada vidus un ik gadu piegādās ne vairāk kā 11 lidmašīnas.

Francijas prezidenta Fransuā Olanda biroja pārstāvji norādīja, ka darījumu personīgi apstiprināja Kataras emīrs Tamims bin Halifa al Thani, un oficiālais līgums par piegādēm parakstīts 4. maijā.

Šis ir jau trešais "Dassault Aviation" noslēgtais līgums šogad pēc tam, kad par "Rafale" iegādi paziņoja arī Indija un Ēģipte. Šis darījums paredz, ka līdz ar lidmašīnām tiks piegādātas tiks arī MBDA raķetes, kā arī Francijas armija apmācīs 36 Kataras lidotājus un 100 tehniķus, atklāj Francijas aizsardzības ministrija.

"Rafale" pārdošana šogad vien ir palielinājusi franču bruņojuma eksportu līdz 15 miljardiem eiro, ievērojami uzlabojot arī lidmašīnu ražotāja rādītājus. Līdz šim "Dassault Aviation" vairākus gadus nebija izdevies ieinteresēt potenciālos pircējus citās valstīs.

Šie darījumi ir ievērojams ekonomiskais atspaids pēc tam, kad Francija atteicās Krievijai piegādāt  "Mistral" kuģus vairāku miljardu eiro vērtībā.

Jau drīzumā par 60 jaunu iznīcinātāju iegādi paziņos arī Apvienotie Arābu Emirāti, kuri paralēli Francijas kompānijas pieteikumam izskata arī iespēju iegādāties vācu kompānijas "Eurofighter Typhoon" iznīcinātājus savas gaisa flotes atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!