Likumdošanas labojumi, kas paredz vienāda skaita sieviešu un vīriešu kandidātu izvirzīšanu Francijas vēlēšanām, var nedarboties, jo franču sievietes atsakās iesaistīties politikā.
Tas nozīmē, ka par vēsturisku nosauktais un ar tādām grūtībām pieņemtais "parite" likums faktiski nevienam nav izrādījies vajadzīgs, kritiski raksta franču prese. Pēc vēlēšanu likuma pieņemšanas daudzas sieviešu organizācijas to apsveica, nosaucot par "vēsturisku" un tādu, kas paver agrāk nepieredzētas iespējas franču sievietēm. Tagad izrādījies, ka šīs iespējas neviens negatavojas izmantot.

Lai panāktu likuma izpildi, Francijas lielākajām politiskajām partijām līdz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām jāsameklē vismaz 40 000 sieviešu, kas varētu kandidēt uz darbu municipalitātēs. Šis uzdevums izrādījies praktiski neizpildāms. Franču sievietes negatavojas mainīt savu pašreizējo darbu, ģimeni un izklaides pret apnicīgo un bieži vien nepateicīgo politiķa darbu, liecina sabiedriskās domas aptaujas.

"Mums būs jāvēršas pie saviem vēlēšanu kampaņu organizatoriem ar īpašiem uzdevumiem meklēt un pārliecināt sievietes iesaistīties vēlēšanu sarakstos. Galvenokārt esam paredzējuši vērsties pie partijas aktīvistēm un gados jaunām profesionālēm," sacījusi Anna Idalgo no Sociālistu partijas. Viņa gan atzinusi, ka uzdevums būšot visai grūts.

Tomēr arī jaunā likuma kritiķi atzīst, ka Francijas politikā pašlaik pārlieku dominē vīrieši - no 577 Nacionālās asamblejas deputātiem tikai 62 ir sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!