Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Fukušimas atomelektrostacijas (AES) darbinieks ir kļuvis par pirmo cilvēku, kuram diagnosticēts ar radiāciju saistīts vēzis pēc 2011. gada Fukušimas katastrofas, otrdien paziņoja Japānas varas iestādes.

Bijušajam darbiniekam, kurš ir vecumā no 30 līdz 40 gadiem, attīstījās leikēmija pēc tam, kad viņš strādāja šajā AES pēc 2011. gada krīzes, paziņoja Veselības ministrijas ierēdnis.

"Šis gadījums atbilst kritērijiem," kas noteikti ar radiāciju saistītam vēzim, preses konferencē Tokijā sacīja ierēdnis.

2011. gadā 9,0 magnitūdu zemestrīce Japānas ziemeļaustrumu piekrastē izraisīja spēcīgu cunami, kas prasīja vairāk nekā 18 tūkstošu cilvēku dzīvību, sagrāva desmitiem mājokļu un izraisīja kodolavāriju Fukušimas 1. AES. Avārija notika, kad cunami dēļ atslēdzās AES dzesēšanas sistēmas.

Japāna ir ieviesusi stingrākus drošības noteikumus, lai novērstu Fukušimas katastrofai līdzīgus negadījumus. Tie ietver vairāk profilakses pasākumu un augstākus cunami bloķēšanas mūrus rajonos, kurus visvairāk apdraud cunami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!