Foto: Reuters/Scanpix

Japānā pagājušā gada martā avarējušās “Fukušima-1” AES reaktori ir daudz sliktākā stāvoklī, nekā iepriekš domāts. AES operatora "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) speciālisti ar zondes palīdzību pārbaudījuši otro reaktoru, konstatējot, ka radiācijas līmenis tajā krietni pārsniedz letālo devu, bet dzesēšanas ūdens līmenis ir daudz zemāks, nekā domāts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Otrdien speciālistiem izdevies ievietot zondi AES otrajā reaktorā, lai noskaidrotu bojājumu patiesos apmērus. Līdz šim to nav bijis iespējams precīzi noskaidrot cunami bojāto mērinstrumentu dēļ. Pārbaudē noskaidrots, ka radiācijas līmenis reaktorā 10 reizes pārsniedz letālo devu, kas ir augstākais fiksētais mērījums šajā AES. Dzesēšanas ūdens līmenis arī ir krietni zemāks, nekā iepriekš domāts.

Vēl divu cietušo reaktoru, kurus arī pārbaudīs, stāvoklis varētu būt vēl sliktāks. TEPCO apliecina, ka reaktori vienalga ir pietiekami atdzesēti. Tomēr reaktoru stāvoklis padarīs grūtāku to darbības pārtraukšanu, jo vajadzēs izstrādāt īpašus instrumentus, kas spējīgi izturēt augsto radiācijas līmeni.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!