Foto: EPA/LETA
G20 valstu līderi Seulā notiekošajā samitā piektdien vienojās īstenot jaunus pasākumus starptautiskai attīstībai, kas koncentrēti uz izaugsmes veicināšanu, un kārtējo reizi pauda solījumus nodrošināt finansiālu palīdzību nabadzīgajām valstīm.

"Pastāvīgu un nozīmīgu nabadzības samazināšanu nevar sasniegt bez plašas, ilgtspējīgas un dzīvotspējīgas izaugsmes," samita deklarācijā norādīja G20 valstis.

20 attīstīto un attīstības valstu līderi arī pavēstīja, ka "oficiālas attīstības palīdzības nodrošināšana saglabājas nozīmīga, lai attīstītu zemu ienākumu valstis, un mēs arī apstiprinām mūsu attiecīgos oficiālās attīstības palīdzības solījumus."

Attīstības organizācijas šo G20 valstu oficiālo paziņojumu novērtēja atzinīgi un uzlavēja Dienvidkoreju par to, ka attīstības jautājums tika apspriests plašākā forumā, nekā slēgtajā G8 valstu samitā.

"G20 valstu paziņojums skaidri norāda, ka nabadzīgajām valstīm ir nepieciešama izaugsme un tām arī nepieciešams palīdzība. Valstu vadītājiem ir jāpieturas pie šiem vārdiem," uzsvēra organizācijas "Glābiet bērnus" globālās kampaņas direktors Eidrians Lovets.

"2009.gada septembrī G20 valstis apstiprināja 22 miljardu dolāru (11,2 miljardu latu) vērtu globālās pārtikas drošības fondu, taču tam joprojām trūkst nepieciešamās naudas un skaidras stratēģijas, kam un kur tā tiks tērēta," viņš piebilda.

G20 valstis Seulas samitā arī izveidoja vairāku gadu plānu, kurā galvenā uzmanība tiks vērsta uz finansējumu, tostarp infrastruktūru, darba vietu radīšanu privātajā sektorā un piekļuvi banku pakalpojumiem.

Saskaņā ar G20 dokumentiem līdz šā gada beigām finanšu krīzes dēļ nabadzībā būs nonākuši vēl 64 miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!