Lielā septiņnieka valstis brīdinājušas, ka varētu noteikt sankcijas pret vairākām valstīm, arī pret Krieviju, ja tās neīstenos iedarbīgus pasākumus cīņā pret naudas atmazgāšanu.
G7 valstu finansu ministri, kuri aizvadītās nedēļas nogalē tikās Fukuokā, Japānā, paziņoja, ka varētu tikt izskatīti pasākumi, lai ierobežotu finansiālās operācijas un samazinātu starptautisko finansu institūciju palīdzību šīm valstīm.

Tomēr G7 valstis arī uzsvēra nepieciešamību uzturēt dialogu ar melnajā sarakstā iekļautajām valstīm un sniegt tām tehnisku palīdzību, lai īstenotu konkrētus pasākumus nacionālās likumdošanas piemērošanai starptautiskajām normām.

Jau ziņots, ka starptautiskā organizācija "Financial Action Task Force" publicējusi 15 to valstu sarakstu, kuras neīsteno atbilstošus pasākumus cīņai pret kapitāla atmazgāšanu un šajā jomā nesadarbojas ar pasaules sabiedrību.

Tiekoties Fukuokā, lielā septiņnieka finansu ministri paziņoja, ka jau nosūtījuši ieteikumus savu valstu finansu institūcijām, kuros minēta nepieciešamība izmantot paaugstinātās kontroles pasākumus finansu transakcijām, kuras tiek veiktas sarakstā iekļautajās valstīs. Šie norādījumi varētu tikt atsaukti pēc tam, kad valstis būs īstenojušas pasākumus cīņā pret kapitāla atmazgāšanu.

Kanādas finansu ministrs Pols Mārtins sarunā ar žurnālistiem nosauca naudas atmazgāšanu "par ļaundabīgu audzēju pasaules ekonomikā".

Savukārt Vācijas finansu ministrs Hanss Eihels, brīdinot pārkāpējvalstis par stingru pasākumu īstenošanas iespēju, paziņoja: "Krievijai ir jāsāk cīņa pret izvairīšanos no nodokļiem un kapitālu atmazgāšanu".

"Mēs ieviesīsim sankcijas, ja līdz lielā septiņnieka apspriedei nākamajā gadā nenotiks nekādas izmaiņas," norādīja Francijas finansu ministrs Lorāns Fabiuss.

Laikraksts "The Wall Street Journal" ziņo, ka, pēc ASV finansu ministra Lerija Samersa vārdiem, Starptautiskais valūtas fonds un Pasaules banka, piešķirot kredītus, arvien vairāk ņems vērā faktu, cik lielā mērā kredītlīdzekļu saņēmējvalsts ievēro standartus cīņā pret naudas atmazgāšanu un nodokļu likumdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!