Foto: AP/Scanpix

Par Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) priekšsēdētāju piektdien atkārtoti ievēlēts Zigmārs Gabriēls, tomēr viņu atbalstījis vēl mazāks ikgadējā kongresa delegātu skaits nekā pirms diviem gadiem.

Par Gabriēla pārvēlēšanu partijas līdera amatā balsoja tikai 74,3% kongresa delegātu, kamēr 2013. gadā viņš saņēma 83,6% balsu.

Parasti vācu partiju vadītāji kongresos gūst vairāk nekā 90% delegātu atbalstu.

Gabriēls, kurš partiju vada kopš 2009. gada, jau atzinis, ka viņa ieturētais kurss acīmredzot daudziem SPD biedriem nešķiet pietiekami kreiss.

Tomēr viņš cer saglabāt savas līderpozīcijas, lai 2017. gadā gaidāmajās Bundestāga vēlēšanās pretendētu uz kanclera amatu.

Par iespējamo Gabriēla sāncensi tiek uzskatīts pašreizējais ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers, kuru saskaņā ar aptaujām daudzi vācieši uzskata par labāku SPD kandidātu uz valdības vadītāja amatu.

Pirms balsojuma partijas priekšsēdētājs, cerot tādējādi nostiprināt savas līderpozīcijas partijā, savā uzrunā asi kritizēja koalīcijas partnerus.

Gabriēls, kurš šobrīd ieņem vicekanclera amatu "lielās koalīcijas" valdībā, nosodīja kancleri Angelu Merkeli un viņas vadītos kristīgos demokrātus (CDU) par "divkosīgu dubultstratēģiju" nekontrolētās imigrācijas krīzes risināšanā, kas kļuvusi par galveno tēmu Vācijas iekšpolitikā.

"Jūs nedrīkstat no rīta baudīt slavinājumus par miljona bēgļu atgādāšanu uz Vāciju, bet vakarā koalīcijas komitejā nākt klajā ar jauniem ierosinājumiem, kā pasliktināt viņu uzturēšanu," paziņoja 56 gadus vecais SPD līderis.

Vācieši sagaida, ka valdība "nerīkosies tā, it kā mēs varētu uzņemt vēl pa miljonam bēgļu katru gadu", piebilda Gabriēls, kas SPD vada kopš 2009. gada.

Gabriēls savā runā nosodīja arī Merkeles īstenoto taupības politiku, paziņojot, ka tā novedusi pie galēji labējās Nacionālās frontes (FN) panākumiem Francijā.

"Esmu atkārtoti brīdinājis Angelu Merkeli neuzspiest Francijai taupību," uzsvēra vicekanclers.

Ja viņa un finanšu ministrs Volfgangs Šeible, kas arī pārstāv CDU, būtu ieklausījušies, FN līdere Marina Lepēna "nebūtu tikusi tik tālu, cik viņa ir tikusi", norādīja SPD līderis.

"Mūsu cīņā pret nacionālistiem mums jāmaina kurss (..). Mums jāsarauj apburtais loks, kurā parādos nonākušās valstis jūtas nonākušas aizbildniecībā," uzsvēra Gabriēls. "Sociālie jautājumi ir īsts dinamīts, kas var uzspridzināt Eiropas ēku. Ikviens, kas uz to piever acis, rok kapu ES."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!