Foto: Reuters/Scanpix

Gambijas prezidents Jahja Džammehs (attēlā), kuram ceturtdien būtu jānodod vara prezidenta vēlēšanu uzvarētājam Adamasam Berousam, otrdien izsludinājis valstī 90 dienas ilgu ārkārtas stāvokli, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidenta rīkojumu trešdien apstiprinājis Gambijas parlaments, kurš nolēmis arī pagarināt Džammeha pilnvaru termiņu vēl uz trīs mēnešiem. Saskaņā ar ārkārtas situācijas rīkojumu drošības spēkiem ir dots uzdevums "nodrošināt absolūtu mieru, likumu un kārtību".

Jāatzīmē, ka reģionālie līderi ir draudējuši pielietot militāru spēku, ja Džammehs atteiksies nodot varu jaunievēlētajam opozīcijas pārstāvim Berousam. Krīze Gambijā sākas pēc tam, kad Džammehs atteicās atzīt sava konkurenta uzvaru 1. decembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās.

Nigērija uz Gambijas krastiem nosūtījusi karakuģi, izdarot spiedienu uz Džammehu, lai viņš ar labu atteiktos no amata. Reģionālais bloks ECOWAS (Rietumāfrikas valstu ekonomiskā kopiena) jau ir sagatavojusi Senegālas vadītus spēkus, taču organizācija uzsver, ka militārā intervence būs tikai pēdējais līdzeklis.

No valsts ir evakuēti tūkstošiem britu un nīderlandiešu tūristu. Valsts ir iecienīts Eiropas tūristu galamērķis tās pludmaļu dēļ.

Pirms tam gan 22 gadus pie varas esošais Džammehs pārsteidza savus kritiķus, 2. decembrī atzīstot savu sakāvi vēlēšanās un piekrītot janvārī nodot varu Barovam. Taču jau neilgi pēc tam savas domas mainīja un paziņoja, ka vēlēšanu rezultātus neatzīst, par ieganstu minot pārkāpumus vēlēšanu procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!