Ņujorkas varas iestādes pārtraukušas centienus identificēt 2001.gada 11.septembra uzbrukuma upurus, atstājot neidentificētu gandrīz pusi no Pasaules Tirdzniecības centrā nogalināto 2749 cilvēku mirstīgajām atliekām, trešdien paziņoja pilsētas medicīnas ekspertu biroja pārstāve Elena Borakova.

Pēc viņas teiktā, aptuveni 9720 neidentificēti kaulu un audu fragmenti aizzīmogoti un nodoti glabāšanā gadījumā, ja tehnoloģijas attīstība dos iespēju identificēt tos nākotnē.

No nogalinātajiem 42% paliek neidentificēti sakarā ar grūtībām iegūt DNS paraugus no mirstīgajām atliekām.

"Mirstīgās atliekas ir sairušas. Dažās nav DNS, bet citās tās ir tikai daļēji," teica Borakova.

Medicīnas ekspertu birojs identificējis 1585 upurus, taču progress ir apstājies pēc 1161 upura identificēšanas. Kopš septembra identificētas tikai astoņu cilvēku mirstīgās atliekas.

Trīs uzbrukumos ievainotie cilvēki vēlāk nomira no gūtajiem ievainojumiem.

Bojāgājušo ģimenes locekļiem identifikācija var dot mierinājumu, teica Anne Malderija, kuras dēla Stīvena mirstīgās atliekas tika identificētas.

"Vispirms tas bija smags trieciens, bet pēc tam tas bija liels mierinājums, ka viņa mirstīgās atliekas ir atrastas," viņa teica. "Es lūdzu par cilvēkiem, kuri nesaņem šādu mierinājumu."

Neidentificētās mirstīgās atliekas tiks novietotas memoriālā pēc Pasaules Tirdzniecības centra kompleksa atjaunošanas, teica Borakova. "Tās kļūs par daļu no memoriāla, bet būs vienmēr pieejamas," viņa teica. "Kad tehnoloģijas mainīsies, par ko mēs esam pārliecināti, mēs varēsim atgūt tās."

Ņujorkas amatpersonas informēs Pasaules Tirdzniecības centrā bojāgājušo ģimenes locekļus par mirstīgo atlieku novietošanas plāniem vēl neuzceltajā memoriālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!