Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Haiti galvaspilsētā Portoprensā deviņu valdošo kriminālo grupējumu alianses "G9 revolucionārie spēki" līderis Džimijs Čerizjē, pazīstams kā Bārbekjū, aicinājis ANO un ASV saraut saites ar formālo Haiti valdību, lai palīdzētu "atbrīvot Haiti".

Bruņotie grupējumi iepriekš mobilizējušies, lai augustā pēc zemestrīces, kurā bojā gāja vairāki tūkstoši cilvēku, sniegtu palīdzību valsts galvaspilsētas iedzīvotājiem, kad politiski nestabilās Rietumu puslodē nabadzīgākās valsts institūcijas palīdzību faktiski nebija spējīgas nodrošināt. Tikai 7. jūlijā bruņotā uzbrukumā tika nogalināts valsts līdzšinējais prezidents Žovenels Moiza, bet cīņa par varu valstī turpinās starp viņa pilnvaras pārņēmušo premjeru Ariels Anrī un citiem.

Arī Čerizjē iestājies pret Anrī valdību un apsūdz viņu valsts novešanā līdz esošajai situācijai, kā arī Moiza slepkavībā. Čerizjē kontrolētās bandas uzsākušas galveno ostu blokādi, kas novedis pie degvielas trūkuma valstī, kas tikai veicinājis nemierus un izsaucis ģenerālstreiku. Gangsteris ziņoja, ka degviela degvielas uzpildes stacijās atgriezīsies pēc Anrī atkāpšanās.

Viņš paudis, ka arī vēlas, lai Haiti ir veiksmīga liberāla demokrātija.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Viņš oficiālu aicinājumu starptautiskajai sabiedrībai izteica preses konferencē Portoprensas nabadzīgākajā rajonā. To ieskāvuši bruņoti vīri un žurnālisti novērojuši, ka, lai gan par to bijis plaši zināms, Haiti drošības spēki norises vietā nav ieradušies.

Bārbekjū vadītā grupējumu alianse tiek apsūdzēta brutālā slepkavošanā un iedzīvotāju terorā, bet Čerizjē savu atbildību noraida. Viena no grupējumu piekoptajām taktikām ir pieprasīt tā dēvētās "jumta maksas", bet nemaksāšanas gadījumā līdz ar zemi tiek nodedzināts viss kvartāls, kurā nemaksājušie uzņēmumi atrodas. Šo darbību rezultātā mājvietas zaudējuši jau tūkstoši, vēsta "Al Jazeera".

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Čerizjē vadītā kriminālā alianse gan ir tikai viens no bruņotajiem grupējumiem, kas kontrolē Haiti daļas. Ar citu – "400 Mawozo" ASV ved sarunas par oktobrī nolaupītas 17 cilvēku lielas misionāru grupas atbrīvošanu. Par katru personu "400 Mawozo" pieprasa miljonu ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!