Foto: EPA/LETA
Izraēlas komisijā, kas izmeklēs vardarbīgo reidu uz Gazas joslas palīdzības flotiles, būs iesaistīti arī ārvalstu pārstāvji, svētdien Turcijas laikrakstā "Haberturk" publicētajā intervijā apliecina Izraēlas vicepremjers Dans Meridors.

"Jaunveidojamajā komisijā būs starptautiski elementi. Šobrīd vēl nav pilnīgas skaidrības, taču komisijā ietilps pieci izraēlieši un divi vai trīs ārvalstnieki," skaidroja augstā amatpersona. "Tie būs ārvalstu speciālisti ar cienījamām zināšanām šajā jomā."

Pēc 31.maijā Izraēlas jūras spēku īstenotā vardarbīgā reida uz Gazas joslas palīdzības flotiles kuģiem gan no Turcijas, gan citām valstīm izskanējušas prasības pēc starptautiskas un neatkarīgas komisijas izveides, lai varētu izmeklēt šo incidentu, kurā dzīvību zaudēja deviņi turki.

Tomēr Izraēla šādu aicinājumu noraidījusi, norādot, ka tā pati veiks izmeklēšanu.

Izraēliešu mediji vēsta, ka Izraēla un ASV ir teju panākušas vienošanos par tādu izmeklēšanas komisiju, kurā tiktu pieaicināti divu ārvalstu novērotāji - viens amerikānis un otrs, visticamāk, eiropietis. Savukārt tās vadībā tiktu iecelts kādreizējais Izraēlas Augstākās tiesas tiesnesis.

Lai gan Ankara ir pieprasījusi Izraēlas atvainošanos par notikušo uz Gazas joslas flotiles, intervijā Meridors pauž nožēlu, taču uzsver, ka atbildība par vardarbību gulstas uz atsevišķu kuģu pasažieru pleciem. "Notikušais ir traģēdija. Esmu ārkārtīgi apbēdināts un man ir žēl. Neviens neko tādu negaidīja un neparedzēja. Tam nekad nevajadzēja notikt," viņš atzīst. "Taču ja uz kuģa nonāca teroristi un uzbruka mūsu karavīriem, manuprāt, ir jāatvainojas viņiem, nevis mums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!