Krievijas enerģētikas koncerns "Gazprom" Baltijas un NVS valstīm noteicis atšķirīgus gāzes piegāžu tarifus, tostarp atsevišķām valstīm piegādātās gāzes cena atšķiras pat 2,5 reizes, vēsta Krievijas mediji.
"Gazprom" apņemšanās noteikt kaimiņvalstīm Eiropas līmeņa gāzes tarifus līdz šim tikusi īstenota visai nevienlīdzīgi, raksta Krievijas avīze "Ņezavisimaja gazeta".

"Gazprom" paziņoja par nodomu aprēķināt bijušajām Padomju republikām piegādātās gāzes cenu saskaņā ar Eiropas formulu, tādējādi gāzes tarifus ietekmēs dīzeļdegvielas un mazuta cenas Eiropā sešus mēnešus pirms piegāžu īstenošanas.

Tādējādi Lietuva, Latvija un Igaunija 2008.gadā saņems gāzi par 295 dolāriem (143,7 latiem) par 1000 kubikmetru, bet Gruzija - par aptuveni 270-280 dolāriem (131,5-136,4 latiem).

Vienlaikus valstīm, kas piekrita nodot "Gazprom" kontrolē gāzes infrastruktūras objektus, koncerns noteica zemākas cenas, tostarp Armēnijai un Baltkrievijai - attiecīgi 110 dolārus (53,6 latus) un 119 dolārus (58 latus) par 1000 kubikmetru, bet Moldovai - 190 dolārus (92,5 latus) par 1000 kubikmetru, vēsta laikraksts.

"Gazprom" dati liecina, ka šā gada pēdējā ceturksnī Krievija piegādāja Eiropas Savienības (ES) valstīm gāzi vidēji par 280 dolāriem (136,4 latiem) par 1000 kubikmetru. Savukārt 2008.gada pirmajā ceturksnī tā sasniegs jau aptuveni 330-350 dolārus (160,7 - 170,5 latus), lēš Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

"Attiecībā Baltijas valstīm faktiski tika pasludināts moratorijs straujam gāzes cenu pieaugumam apmaiņā pret "Gazprom" pieeju šo valstu nacionāliem gāzes tīkliem - Krievijas monopoluzņēmums kontrolē 37,1% "Lietuvos dujos" akciju, 34% "Latvijas gāzes" akciju un 37,1% "Eesti Gaas" akciju. Savukārt 2008.gada 1.janvārī cenu pieauguma griestu moratorija termiņš beigsies, un tās [cenas] sasniegs Eiropas līmeni," norādīts "Ņezavisimaja gazeta" rakstā.

"Līdzās vienotām Eiropas cenām "Gazprom" piekopj atlaižu principu attiecībā uz valstīm, kas neliedz Krievijas kompānijas pieeju savām enerģētikas infrastruktūrām, un izņēmumi - cenu atlaides Baltkrievijai un Armēnijai tikai apstiprina šo principu," sacīja Nacionālā enerģētikas institūta direktors Sergejs Pravosudovs.

Turklāt "Gazprom" ir spiests ņemt vērā gāzes gala patērētāju zemo pirktspēju Moldovā, Armēnijā un Baltkrievijā, uzsvēra eksperts.

Praksē "Gazprom" cenu politiku veido ne tikai pašreizējās komerciālās, bet arī ilgtermiņa intereses, tostarp arī politiskās, uzskata kompānijas "Antana PIO Global" speciālists Timurs Hajrulins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!