Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" un kompāniju grupas "Itera" attiecības nav pretrunā ar Krievijas Federācijas likumdošanu.
To savā pārskatā secinājusi audita kompānija "PriceWaterhouse Coopers", kas veica "Gazprom" un "Itera" finansiālo, īpašuma, komerciālo un ražošanas attiecību analīzi, informē "Gazprom" preses dienestā.

Pārskatu otrdien Maskavā apsprieda "Gazprom" direktoru padome Rema Vjahireva vadībā.

"Gazprom" padome uzdeva kompānijas valdei saimnieciskajā praksē ievērot auditoru rekomendācijas, kas vērstas uz "Gazprom" interešu ievērošanu licenču, vērtspapīru, īpašuma daļu un citu aktīvu iegādes operācijās un kredītu izsniegšanā.

Direktoru padomes loceklis Boriss Fjodorovs pavēstīja, ka kādā no nākamajām padomes sēdēm plānots apspriest priekšlikumus, lai likvidētu trūkumus darbībā, kurus audita firma atklāja, pārbaudot "Gazprom" un "Itera" attiecības.

Pēc Fjodorova vārdiem, tas nozīmē, ka "Gazprom" izvirzīs jautājumu par kontrolpaketes atgūšanu slēgtajā akciju sabiedrībā "Purgaz", kas ir "Itera" grupā ietilpstošs gāzes ieguves uzņēmums.

"Purgaz" dibinātāji ir "Gazprom" meitas struktūra "Nojabrjgazdobiča" un slēgtā akciju sabiedrība "ITERA-Rusj". Firmā "Purgaz" kopmānijai "Nojabrjgazodobiča" pieder 20 procenti, kompānijai "Itera-Rusj" - 80 procenti akciju.

"Diskusija šajā jautājumā bija ļoti smaga. Būtībā "PriceWaterhouse Coopers" atzina, ka gandrīz visās pozīcijās, uz kurām norādīja investori, darījumi starp "Gazprom" un "Itera" bija izdevīgāki "Itera", un tie ir jāpārskata. Tas pats attiecināms uz veselu virkni lēmumu, kas saistīti ar licenču pārdošanu izrakteņu ieguvei," sacīja Fjodorovs.

"Gazprom" un Itera" ir vienas no lielākajām a/s "Latvijas gāze" akcionārēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!