ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss ir paziņojis, ka daudzas NATO dalībvalstis nedara pietiekami daudz, lai gūtu panākumus cīņā pret "Taliban" spēkiem Afganistānā, raksta BBC. "Es vēlētos, lai visi sabiedrotie pilnvērtīgi iesaistītos visaptverošā stratēģijā, kurā iekļauta gan drošība, gan ekonomiskā attīstība," teica Geitss.
Aizsardzības ministrs uzstājās ar uzrunu Edinburgā pirms piektdien paredzētās NATO tikšanās. Viņš uzskata, ka Afganistānā lielāko daļu darba paveic Lielbritānijas, ASV, Kanādas un Nīderlandes spēki, savukārt pārējie sabiedrotie izvairās sūtīt savus spēkus reālā cīņā. Geitss gan atteicās konkrēti nosaukt valstis, kuras, viņaprāt, nepilda savus pienākumus.

Geitss savā uzrunā paziņoja, ka plāno uzrunāt visus NATO dalībvalstu aizsardzības ministrus, lai tie uzdrošinātos mainīt organizācijas kopējo stratēģiju. Organizācija esot izveidota, lai atbildētu uz Padomju Savienības spēku iespējamu invāziju Eiropā, taču tagad tai jāveic ilgstoša cīņa pret terorismu pavisam citās pasaules daļās, tāpēc NATO stratēģijas maiņa jāveic jau nākamo mēnešu laikā, uzskata Geitss.

ASV aizsardzības ministrs gan atteicās piekrist dažu Lielbritānijas amatpersonu pesimistiskajām prognozēm, ka NATO ir jāpierod pie domas, ka cīņas Afganistānā turpināsies vēl vismaz desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!