ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss trešdien Afganistānā vizītes laikā starptautisko spēku apvienotajā operāciju centrā pavēstīja, ka uzvara cīņā ar talibiem ir rokas stiepiena attālumā, lai gan pašlaik stāvoklis astoņus gadus ilgstošajā konfliktā ir pasliktinājies.

Geitss Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) centrā, kur strādā 170 cilvēki no 42 valstīm, pauda atzinīgus vārdus par sadarbības uzlabošanos starp dažādām sabiedroto valstīm.

"Mums tagad savās vietās nostājas visi fragmenti, lai šeit gūtu uzvaru," paziņoja Geitss.

Geitsa ierašanās Afganistānā ir pirmā ASV administrācijas oficiālā vizīte kopš prezidenta Baraka Obamas pagājušās nedēļas paziņojuma par Afganistānā dislocēto amerikāņu karavīru skaita palielināšanu līdz 100 000.

Kā ziņots, ASV un NATO Afganistānas spēku komandieris Stenlijs Makristels otrdien izteica prognozes, ka 30 000 amerikāņu karavīru lielo papildspēku nosūtīšana uz Afganistānu gada laikā likvidēs talibu panākumus un nodrošinās viņu galīgo sakāvi.

Papildspēki "līdz šim laikam nākamajā gadā" būs pretējā virzienā pavērsuši talibu panākumus un talibus nogriezuši no iedzīvotājiem, sacīja Makristels.

Viņš Pārstāvju palātas un Senāta bruņoto spēku komitejās paziņoja, ka "2011.gada vasarā afgāņiem būs skaidrs, ka nemiernieki neuzvarēs, dodot viņiem iespēju nostāties savas valdības pusē".

Viņš esot pārliecināts par uzvaru tāpēc, ka talibi joprojām ir nepopulāri un afgāņi ārzemju spēkus neuzskata par okupantiem, bet gan kā nepieciešamo tiltu uz drošību un stabilitāti nākotnē.

Talibi nav nacionālā atbrīvošanas fronte, uz kuru panākumiem gaida tauta, norādīja ģenerālis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!