Foto: EPA/LETA
Pēc karalienes Elizabetes nāves Austrālijai jākļūst par republiku, otrdien paziņoja premjerministre Džūlija Gilarda, pašā parlamenta vēlēšanu priekšvakarā piešķirot jaunu sparu jau sen ilgstošajām debatēm.

Gilarda izteicās, ka karalienes nāve būtu "piemērots" brīdis, lai Austrālija atteiktos no Lielbritānijas monarha valsts galvas krēslā.

"Esmu pārliecināta, ka šai valstij jākļūst par republiku. Es arī uzskata, ka šī valsts izjūt dziļas jūtas pret karalieni Elizabeti," žurnālistiem sacīja Gilarda, kuras vadītos leiboristus sestdien paredzētajās vēlēšanās sagaida skarba cīņa ar opozīcijā esošo konservatīvo koalīciju. "Tas, ko es vēlos piedzīvot kā premjerministre, ir panākt vienošanos par republikas modeli, taču es domāju, ka piemērotais brīdis valstij pārtapt par republiku būs, kad mēs pieredzēsim monarhu maiņu."

1999.gada referendumā austrālieši noraidīja valsts pārveidošanu par republiku, taču debates šajā jautājumā bieži radījušas šķelšanos sabiedrībā.

"Protams, es vēlu karalienei Elizabetei ilgu un laimīgu mūžu," piebilda Gilarda.

Tajā pašā laikā sabiedrība ar lielu sajūsmu janvārī uzņēma otrā Lielbritānijas troņmantnieka prinča Viljama vizīti, un daļa ekspertu to tulkoja kā monarhijas atbalstītāju pozīciju nostiprināšanos.

"Prinča Viljama divu dienu šarma ofensija Sidnejā, iespējams, darījusi vairāk kaitējuma republikāņu lietai nekā jebkas cits kopš 1999.gada referenduma," tolaik rakstīja "The Sydney Morning Herald".

Gilardas sāncensis uz premjera amatu Tonijs Ebots savulaik vadīja lielāko monarhistu kustību "Austrālieši par konstitucionālo monarhiju".

Noslēdzoties priekšvēlēšanu kampaņai, aptaujas liecina, ka Gilarda apsteidz Ebotu vairs tikai par četriem procentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!