Foto: EPA/LETA
Jaunzēlandē pēc eksplozijas raktuves šahtā vēl arvien ir iesprostoti 29 ogļrači, un glābēji pirmdien sāka pieļaut viņu bojāejas iespēju, paziņoja policija.

"Mēs plānojam visu veidu iznākumu, un tas ietver arī .. iespējamu dzīvības zaudējumu," reportieriem paziņoja policijas superintendants Gerijs Naulzs, kurš vada glābšanas operāciju.

Naulzs pirms tam bija uzsvēris, ka pārrauga meklēšanas un glābšanas operāciju "ar uzsvaru uz glābšanu".

Sprādziens nenoskaidrotu iemeslu dēļ notika piektdien Paikriveras raktuvē Jaunzēlandes Dienvidsalas rietumkrastā.

Pēc sprādziena diviem ogļračiem izdevās izkļūt virszemē, bet 29 ogļrači ir palikuši pazemē - aptuveni 150 metru dziļumā, bet 2,5 kilometrus no ieejas raktuvē. Iesprostoto vidū ir ne tikai jaunzēlandieši, bet arī divi Austrālijas, divi Lielbritānijas un viens Dienvidāfrikas pilsonis.

Sazināties ar iesprostotajiem ogļračiem pēc sprādziena nav izdevies. Glābējiem arī nav iespējams nokļūt pie viņiem, jo šahtā ir pārāk liela indīgu un sprādzienbīstamu gāzu koncentrācija. Sprādziens ir pārtraucis elektroapgādi šahtā, tādēļ nedarbojas ventilācijas sistēma.

Paikriveras raktuves vadītājs Pīters Vitols paziņoja, ka lielāka skaidrība par situāciju radīsies, kad tiks līdz galam izurbts 150 metrus dziļš caurums 15 centimetru diametrā, pa kuru paredzēts nolaist pazemē videokameras un lāzerattēlu iekārtas, kā arī paņemt gaisa paraugus. Urbšana sākās svētdien, un to paredzēts pabeigt līdz pirmdienas vakaram.

Arī Vitols atzina, ka ar katru stundu samazinās cerības atrast ogļračus dzīvus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!