Foto: AFP/Scanpix
Pēdējais Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs pirmdien pārmeta prezidentam Dmitrijam Medvedevam un premjerministram Vladimiram Putinam augstprātību, plānojot kopīgi izlemt, kuram no viņiem būtu jākandidē nākamā gada prezidenta vēlēšanās.

Medvedevs un viņa priekštecis prezidenta amatā Putins atkārtoti norādījuši, ka viņi apspriedīsies un privāti izlems, kurš no viņiem kandidēs 2012.gada marta vēlēšanās.

Šāds lēmums faktiski ietekmēs valsts nākotni, jo visas politikas jomas Krievijā nosaka valdošā partija, kurai ir neierobežota pieeja medijiem.

Gorbačovs, kurš 2.martā pārkāps 80 gadu slieksni, pirmdien paziņoja, ka šāds lēmums būtu pretrunā ar visām demokrātijas normām.

Pastiprināto mediju uzmanību viņš izmantojis valsts politiskā kursa kritizēšanai.

Putina izteikumus par šādu kopīgu lēmuma pieņemšanu viņš raksturoja kā pārdrošus.

"Man nepatīk, kā viņi rīkojas. Tā nav Putina - tā ir tautas lieta. Tas ir to lēmums, kuri balso," žurnālistiem pavēstīja Gorbačovs.

"Mums visiem jābūt nedaudz pieticīgākiem. Viņu pārliecība ir pāraugusi pašpārliecinātībā," viņš piebilda.

Medvedevs un Putins nav atklājuši, kad viņi domā šo nozīmīgo lēmumu pieņemt.

Pašreizējā līdera palīgs decembrī izteica pārliecību, ka Medvedevs "vēlas turpināt savu termiņu [prezidenta amatā] un turpināt savu 2008.gadā sākto darba plānu".

Savukārt Putins no savas puses paziņojis, ka lēmums par prezidenta kandidātu daļēji tiks pieņemts, balstoties uz valsts ekonomiskās attīstības rezultātiem līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!