Bijušais PSRS prezidents Mihails Gorbačovs pirmdienas vakarā Vašingtonā ticies ar ASV prezidentu Džordžu Bušu un pēc tam ar valsts sekretāru Kolinu Pauelu.
"Mēs runājām par tirdzniecību un biznesu, es pastāstīju prezidentam par to, ko mēs šajā valstī darām, lai palīdzētu veidot saiknes starp Krievijas un ASV uzņēmējiem, īpaši augsto tehnoloģiju jomā," pēc tikšanās ar ASV prezidentu sacīja Gorbačovs.

Bijušais PSRS līderis žurnālistiem pavēstīja, ka nodevis Bušam sveicienus "un dažus citus vēstījumus" no Krievijas prezidenta Vladimira Putina, taču sīkākus paskaidrojumus nesniedza.

Bušs un Putins cer, ka viņu pirmā tikšanās notiks līdz jūlijam, paziņojis ASV valsts sekretārs.

"Man radās iespaids, ka prezidents Bušs vēlas tikties ar prezidentu Putinu, ka viņš vēlas, lai šī tikšanās notiktu pēc iespējas drīzāk un ka viņš vēlas veidot labas un draudzīgas sadarbības attiecības starp Krieviju un ASV," ar tulka starpniecību sacīja Gorbačovs.

Pēc tam Gorbačovs tikās ar Pauelu. Viņi sarunā izanalizēja savu lomu aukstā kara izbeigšanā, kā arī runāja par ASV un Krievijas attiecību nākotni.

ASV valsts sekretārs žurnālistiem pavēstīja, ka 45 minūšu ilgās sarunas laikā abi galvenokārt apsprieduši pašreizējās problēmas Vašingtonas un Maskavas attiecībās un to iespējamos risinājumus.

Pauels sacīja, ka savam "senajam draugam" Gorbačovam apliecinājis Vašingtonas vēlmi veidot ciešas attiecības ar Maskavu.

"Prezidents Bušs un viņa administrācija vēlas attīstīt labas, noturīgas un plaukstošas attiecības ar Krieviju," uzsvēra Pauels.

Viņš piebilda, ka daudzās jomās abām valstīm ir domstarpības un tā būs vienmēr, tomēr gan ASV, gan Krievijai ir "jāveido labāka nākotne saviem pilsoņiem un labāka nākotne visai pasaulei".

Gorbačovs pēc tikšanās sacīja: "Mums bija ļoti laba domu apmaiņa. Es augsti vērtēju nopietnas sarunas, tās bija ļoti konstruktīvas. Protams, mums vēl priekšā ir daudz darba."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!