Foto: AFP/Scanpix
Vēlēšanas Krievijā ir ņirgāšanās par cilvēkiem, bet varai vēlamais rezultāts panākts ar vēlēšanu institūta diskreditāciju, intervijā laikrakstam "Novaja Gazeta" atzina bijušais Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

Viņa spriedumi izskan neilgi pēc Krievijas reģionālo varas institūciju vēlēšanām, kurās uzvaru svinēja premjerministra Vladimira Putina partija "Vienotā Krievija".

Atbildot uz jautājumu, kā vērtēt faktu, ka, protestējot pret vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, Valsts Domes sēdi pametušas trīs Kremlim tradicionāli tuvu stāvējušās partijas, Gorbačovs sacīja: "Ļoti nopietni. Ja reiz uz šādu demaršu sadūšojušies tādi disciplinēti, varai tuvu stāvoši un piesardzīgi cilvēki, tas nozīmē, ka uzticība politiskajam institūtam - vēlēšanām - ir galīgi zaudēta."

Padomju Savienības demokratizācijas aizsācējs uzskata, ka pilnīgi izgāzušies "polittehnologi, kas sekojuši nekur nederīgajam principam - "nav svarīgi, kā balso, svarīgi ir, kā balsis saskaita". Visu acīs vēlēšanās pārvērtuši par ņirgāšanos par cilvēkiem, izrādot viņiem dziļu necieņu".

"Situācija ar vēlētāju aktivitāti un visi šie "iepriekš nobalsojušie" noveduši pie tā, ka tauta neiet pie vēlēšanu urnām. Kas gan tā ir par demokrātiju, ja tauta tajā nepiedalās? Vēlēšanu sistēma ir pilnībā izkropļota, ir vajadzīga alternatīva," pārliecināts ir Gorbačovs.

Jau ziņots, ka 14.oktobrī Krievijas Valsts domes sēžu zāli pameta liberāldemokrātu, komunistu un partijas "Taisnīgā Krievija" frakcijas, šādi protestējot pret 11.oktobrī notikušo reģionālo vēlēšanu rezultātu falsifikāciju.

"Mēs neatzīstam šīs vēlēšanas. Partija "Vienotā Krievija" ieguvusi vēlētāju balsis viltus ceļā. Mēs nevaram atrasties vienā zālē ar krāpniekiem," ar šādiem vārdiem toreiz pie deputātiem vērsās liberāldemokrātu līderis Vladimirs Žirinovskis.

Pēc šī paziņojuma liberāldemokrātu deputāti pameta zāli. "Mēs atgriezīsimies, kad būsim tikušies ar prezidentu," solīja Žirinovskis. Pēc liberāldemokrātiem zāli pameta arī komunisti un "Taisnīgās Krievijas" deputāti.

Opozīcijas partijas pieprasa, lai visā Krievijā notiktu balsu pārskaitīšana. "Piedāvājums ir viens - visā valstī veikt balsu pārskaitīšanu," sacīja liberāldemokrātu pārstāvis Aleksejs Ostrovskis.

Liberāldemokrāti ir īpaši neapmierināti ar vēlēšanu iznākumu Maskavā, kur pašvaldībā iekļuvuši tikai Kremļa partijas "Vienotā Krievija" un komunistu deputāti, bet pārējās partijas nav pārvarējušas 7% robežu.

Kā uzskata opozīcijas pārstāvji, balsošanas un balsu skaitīšanas laikā pieļauti nopietni likumpārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!