Grieķijas valdība paziņojusi, ka pieskaņos valsts budžetu Eiropas Savienības (ES) prasībām divu gadu laikā – gadu agrāk, nekā bija plānots, trešdien vēsta BBC.

Grieķijas budžeta deficīts ir lielākais starp Eiropas valstīm, un Grieķijas vadība izjūt nopietnu spiedienu no ES puses un citu finanšu tirgu pārstāvjiem, kuri pieprasa to samazināt.

Saskaņā ar eirozonas noteikumiem, budžeta deficīts nedrīkst būt lielāks par 3% no iekšzemes kopprodukta. Grieķija šo ierobežojumu pārsniedz vairāk nekā četras reizes. Tās budžeta deficīts veido 12,7%.

Lai labotu situāciju, valstij nepieciešami ārējais aizdevums, taču tās finanšu sistēmas stāvokli neraisa citu tirgus dalībnieku entuziasmu, kas iespējamos kredītus padara par visnotaļ dārgu prieku.

Sociālistu valdība, kas pārņēma varas grožus Grieķijā pirms dažiem mēnešiem, nokļuva sarežģītā situācijā. Tās nākšanu pie varas lielākoties noteica solījumi palielināt atalgojumus un izdevumus sociālajām vajadzībām. Taču pašlaik valsts kasē vienkārši nav līdzekļu, lai to īstenotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!