Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas radikālā partija "Zelta rītausma" notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, iegūstot 10% atbalstu, izcīnījusi trešo vietu, vēsta ārzemju mediji.

Partijai Grieķijā un Eiropas Savienībā (ES) piedēvē neonacistu ideoloģiju, taču pati partija to regulāri noliedz. Jau ziņots, ka vairāki no partijas līderiem atrodas apcietinājumā, pārsvarā tie sodīti par naida runu.

"Zelta rītausma" oficiāli noliedz, ka būtu neonacisti, lai gan, kā uzsver britu raidsabiedrība BBC, viņu emblēma atgādina svastiku, daži augsta ranga biedri ir slavējuši Ādolfu Hitleru, bet biedri nēsā melnus t-kreklus un militārā stila bikses.

"Zelta rītausma" aicina atcelt Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas un dzēst visus parādus, kas ir radušies kopš 1974.gada, tos raksturojot kā "nelegālus un odiozus" - tādus, kas nav ņemti valsts interesēs un tāpēc nav atmaksājami.

Partija arī aicina no valsts izraidīt visus nelegālos imigrantus. Lai apturētu nelegālo imigrantu ieplūšanu valstī, uz Grieķijas-Turcijas robežas ir jāizvieto kājnieku mīnas, uzskata partija.

Kopumā valstī uzvarētāja laurus, provizoriski iegūstot no 26% līdz 30%,  plūkusi kreisās ideoloģijas partija "Syriza", kuras līderi Aleksi Cipru EK prezidenta amatam izvirzījusi apvienotā Eiropas Kreiso partija (EL).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!