Vismaz trešdaļai no Grieķijas politisko partiju kandidātiem parlamenta vēlēšanās būs jābūt sievietēm, uzrunājot Grieķijas sievietes Starptautiskajā sieviešu dienā, paziņoja Grieķijas iekšlietu ministrs Prokopiss Pavlopuloss.
"Jaunais vēlēšanu likums, kas stāsies spēkā uz nākamajām vēlēšanām, nosaka, ka viena dzimuma pārstāvjiem jābūt ne mazāk kā trešdaļai deputātu kandidātu sarakstā. Tas nostiprinās sieviešu pārstāvniecību parlamentā," pavēstīja iekšlietu ministrs.

Ministrs uzsvēra, ka valdība grasās paplašināt sieviešu klātbūtni visās valsts sabiedriskās, ekonomiskās un politiskās dzīves sfērās. "Tas ir būtisks attīstības un progresa priekšnoteikums," izteicās Pavlopoluss.

Iekšlietu ministrs precizēja, ka valdība grasās palielināt palīdzību strādājošajām un daudzbērnu mātēm, kā arī aizstāvēt sadzīves vardarbības upuru, imigrantu un citu sociāli neaizsargāto sieviešu grupu intereses.

Jaunais vēlēšanu likums krietni palielinās sieviešu skaitu Grieķijas parlamentā. Šobrīd no 300 deputātiem tikai 47 (16%) ir sievietes.

Likums par vīriešu un sieviešu tiesību vienlīdzību vēlēšanās tika ieviests Grieķijas Konstitūcijā 1952.gadā. 1953.gada vēlēšanās kādā no vēlēšanu iecirkņiem uzvarēja Elenija Skura, kļūstot par pirmo sievieti Grieķijas parlamentā. Savukārt jau 1956.gadā Grieķija piedzīvoja pirmo ministru-sievieti.

Šobrīd Grieķijas valdībā ir divas sievietes-ministres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!