Gruzija tuvākajā laikā izsludinās atklātu konkursu minerālūdens "Borjomi" ieguves un pildīšanas licencei uz 25 gadiem.

Kā informēja Gruzijas Ekonomiskās attīstības ministrija, licences sākumcena būs astoņi miljoni ASV dolāru (4,41 miljons latu).

Izsole tiks izsludināta tuvākajās dienās, jo līdzšinējās licences termiņš beidzas 19. martā.

Gruzijas ekonomiskās attīstības ministrs Levans Pateišvili pavēstīja, ka izsole notiks 20. martā.

Pašlaik minerālūdens "Borjomi" iegūšanas licence pieder kompānijai "Georgian Glass & Mineral Water" (GG&MW), kas ar minerālūdens tirdzniecību nodarbojas kopš 1997. gada.

"Borjomi" ir slavenākais Gruzijas minerālūdens, kas tiek iegūts Gruzijas vidienes kalnu pilsētiņā Bordžomi.

Viens no galvenajiem minerālūdens "Borjomi" noieta tirgiem vienmēr ir bijusi Krievija, kas 2006. gadā to aizliedza, aizbildinoties ar minerālūdenī atklātiem kaitīgiem piemaisījumiem. Tbilisi uzskata, ka minerālūdens aizliegums ir Kremļa atriebība par Gruzijas attālināšanos no Maskavas ietekmes, orientējoties uz Rietumiem.

Līdz aizliegumam Gruzija uz Krieviju gadā eksportēja 75 miljonus litru minerālūdens "Borjomi", kas veidoja 65% no eksportētā minerālūdens daudzuma.

Kopš Krievijas tirgus zaudēšanas "Georgian Glass & Mineral Water" pēdējos divos gados ir atradusi jaunus eksporta tirgus.

2008. gadā "Georgian Glass & Mineral Water" saražoja 107 miljonus nosacīto minerālūdens pudeļu, kas ir par 12% vairāk nekā iepriekšējā gadā. 64% no pudelēs pildītā minerālūdens eksportēti.

Tomēr globālās finanšu krīzes ietekmē "Borjomi" eksporta apjoms pērn samazinājies par 30%.

Vietējā tirgū pērn pārdoti 36% minerālūdens, bet par lielāko ārvalstu noieta tirgu kļuvusi Ukraina, kur 2008. gadā "Borjomi" pārdošanas apjoms pieaudzis par 40%.

Trešais lielākais minerālūdens "Borjomi" noieta tirgus ir Baltijas valstis, kur pēdējo divu gadu laikā minerālūdens noiets ir divkāršojies.

Stabils "Borjomi" noieta tirgus ir arī Izraēla, Kipra, Azerbaidžāna, Kanāda un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!